Nytt

Peter Szijjarto og Luigi Di Maio. Fotografier: Zsolt Szigetvary / EPA / Scanpix og «Open Comuni» – Rousseau / Scanpix.

Den italienske regjeringens beslutning om å gjenåpne grensene for ulovlige innvandrere er beklagelig og farlig, sa Ungarns utenriks­minister Peter Szijjarto søndag i et intervju med den statlige ungarske TV-kanalen M1.

Utenriks­ministeren er også kritisk til planene om å fordele migrantene det gjelder på andre EU-stater, går det frem av en melding fra det ungarske nyhets­byrået MTI som er offentlig­gjort av Hungary Today.

Ungarn vil imidlertid ikke gi etter, men vil forsvare landets grenser med alle midler, fastslår Szijjarto:

It will be another attempt to exert pressure on member states to approve the migrant quota which shows that the mandatory distribution mechanism is still on the agenda, Szijjártó said. “We reject it”, he said.

“Hungary will not accept any type of quota and will defend its borders by all means,” he said.

Greske tall viser at ca. 224.000 migranter er kommet i løpet av årets sju første måneder, fremholder Szijjarto, som mener at den eneste klare politiske skillelinjen i Europa går mellom tilhengere og motstandere av ulovlig innvandring.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA siterer Szijjartos kommentar til den italienske oppmykningen av migrasjons­politikken:

«Den er et insentiv for menneske­smuglere og for migrantene selv, som nok en gang kan komme i store antall.»

Den ungarske utenriks­ministeren får svar på tiltale av sin nybakte italienske kollega Luigi Di Maio, som også er leder for Femstjerners­bevegelsen (M5S).

Til La Repubblica sier Di Maio:

«Oppfatningen som er tilkjenne­gitt av den ungarske regjeringen, er rent instrumentell. Italia har i årevis levd med en krise som først og fremst skyldes like­gyldig­heten hos visse europeiske partnere som Ungarn. Det er lett å spille suverenist med andres grenser. Den som ikke aksepterer kvoter, må ilegges harde sanksjoner. Italia hverken kan eller vil være alene om å hanskes med et problem som vedrører hele EU. I transitt­landene må det opprettes europeiske kontorer hvor migrantene kan legge frem sine asyl­søknader slik at de side kan overføres til Europa – og ikke bare Italia – via en humanitær korridor. På denne måten kan man må slutt på helvetet med båtene og menneske­smuglerne, og så får enhver ta sin del av ansvaret.»

Di Maios fokus er altså ikke å forhindre trafikken over Middelhavet, men fordele byrdene ved den mellom EU-landene.

Det indikerer et klart brudd med den forrige italienske regjeringens innstilling, og forrykker balansen i de migrasjons­vennlige EU-regimenes favør.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.