En kvinne er sammen med sine to barn på en småbarnsvennlig kafé i Budapest den 28. januar 2020. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

Antallet barnefødsler i Ungarn i årets to første måneder økte med 8,8 prosent sammenlignet med tilsvarende tidsrom i fjor. Samtidig er antallet ekteskap blitt fordoblet, mens antallet aborter er redusert med en tredjedel, kunngjør Ungarns familieminister Katalin Novák på Twitter:

Og fødselsraten er økt til 1,55 – et godt stykke over det historiske bunnivået på noe over 1,2.

Den ungarske statsråden unngår kledelig å ta noen ære for de pene tallene. Men meddelelsen er implisitt: Den ungarske familiepolitikken fungerer.

Det var i februar i fjor at den ungarske statsminister Viktor Orbán kunngjorde en ny, offensiv familiepolitikk. Denne består blant annet i at kvinner under 40 år som gifter seg for første gang, kan få et gunstig, statssubsidiert lån på 10 millioner forinter (ca. 300.000 norske kroner). En tredjedel av lånet avskrives etter to barnefødsler, og hele lånet etter tre.

Orbán uttalte i den forbindelse at innvandring, som landet ikke ønsker på massiv skala, ikke er noen løsning. Det behøves ungarske barn:

“There are fewer and fewer children born in Europe. For the West, the answer (to that challenge) is immigration. For every missing child there should be one coming in and then the numbers will be fine,” Orban said.

“But we do not need numbers. We need Hungarian children,” he said, announcing the incentives program.

Douglas Murray er inne på det samme i Europas underlige død. Hvis det ikke fødes nok barn, hvorfor ikke stimulere ens egen befolkning til å få flere istedenfor å lage et konfliktfylt samfunn med masseinnvandring?

Spørsmålet om hvordan landet vårt vil se ut i fremtiden, er også uhyre viktig når man tenker på å få barn og på den neste generasjonens oppvekst. Når man er optimistisk om fremtiden, er man gjerne også optimistisk med tanke på å få barn. Hvis man derimot forestiller seg en fremtid fylt av etnisk eller religiøs splid, kan man komme til å tenke seg om to ganger før man bringer barn inn i en slik verden. Hvis europeiske myndigheter virkelig er så bekymret over synkende folketall at de overveier å hente inn folk med høyere formeringsevne fra andre deler av verden, ville det være fornuftig om de først tenkte på om det kunne finnes tiltak som ville oppmuntre til flere barnefødsler i den eksisterende befolkningen. I Polen, for eksempel, har det styrende Lov- og rettferdighetspartiet i senere år økt barnetrygden for å prøve å øke landets fødselsrate og redusere nødvendigheten av innvandring.

I det syke Europa blir slike tanker nesten automatisk avfeid som noe nær nazisme.

Men moralen til side: Har Ungarn bevist at landet fører en vellykket familiepolitikk?

Sannsynligvis, for hva annet enn økonomiske bekymringer er det viktigste hinderet for at unge mennesker stifter familie?

Da den venstrevridde britiske avisen The Guardian i mars skrev om Ungarn og fertilitet, klarte den heller ikke å avfeie at politikken virker.

For faktum er at Ungarn investerer betydelige beløp:

Orbán is spending around 5% of GDP on the policies. “Without money, you can’t reverse bad trends,” he has said.

Avisen konstaterte også at regjeringens initiativ faktisk gjorde en forskjell for noen:

Bettina, a 32-year-old teaching assistant from the village of Mágocs, in southern Hungary, is planning to take out the “baby-expecting loan” in March. She and her husband, a policeman, already have one child and are planning another. “The loan is brilliant. If it wasn’t for this help then we would have to live with one of our parents, or in terrible conditions,” she said.

Ungarn tjener også til inspirasjon for konservative, eller «rightwingers» som The Guardian (og Erna Solberg) kaller dem, ellers i Europa:

This focus on “traditional families” has become a cornerstone of the Orbán government. Rightwingers from across the world have travelled to Hungary to discuss and praise the country’s family policy. “Hungarian family policy is worthy of close study,” Tim Montgomerie, a former adviser to Boris Johnson, wrote on Twitter in December.

Man merker nesten at journalisten skjærer tenner idet hun fastslår at den ungarske fertilitetsraten er økt kraftig:

In Hungary, the fertility rate has risen from 1.23 to 1.48, though it is hard to gauge how much of that is down to specific policies.

Før punktum er i sikte legger hun da også straks til at det kanskje ikke skyldes den offensive familiepolitikken. Man kan alltids hanke inn en professor eller tre som hjelper til med å så den nødvendige tvilen. Underveis bruker hun det foraktelige uttrykket «baby machines», og klistrer politikken til «populister», for samtidig å omtale fenomenet befolkningsutskiftning som en «konspirasjonsteori». Og forresten er hverken ugifte eller homofile tilgodesett av Ungarns regjering.

Virkelighetsvegring og tilsvining av konservative er i det hele tatt venstresidens varemerke. Da Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni for en tid tilbake foreslo at italienerne burde lære av den ungarske politikken, ble hun helt forutsigbart beskyldt for å være fascist. For dagens venstreside er altså det å ikke velge døden ensbetydende med fascisme.

Det triste er at den har skaffet seg ideologisk hegemoni langt inn på høyresiden i Vest-Europa. Erna Solberg står fremst i rekken av dem som vil hive det ungarske regjeringspartiet Fidesz ut av EU-parlamentets gruppe av konservative folkepartier. Litt av et paradoks fra en statsminister som hverken er konservativ eller bryr seg om det norske folket.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂