Tucker Carlsons intervju med Viktor Orbán illustrerer at den ungarske statsministeren og den republikanske siden i USA står hverandre nokså nær politisk.

Denne gode relasjonen er ikke av ny dato, men strekker seg tilbake til Trumps presidenttid. Orbán skapte stor entusiasme hos publikum da han i august i fjor talte ved Conservative Political Action Conference (CPAC) i Dallas. Talen gir god innsikt ikke i tenkemåten til Orbán, men også til store deler av den antiglobalistiske høyresiden i Vesten.

Her er en oversettelse til norsk av Orbáns Dallas-tale.

Takk alle sammen. Det er stort å være her. Det er fantastisk å være sammen med dere her i Texas, The Lone Star State of the Great United States of America. Hvis jeg har rett, betyr Lone Star at uavhengighet, frihet og suverenitet er de kjæreste verdiene i denne delen av Amerika. Hvis dette er sant, og det må være sant når jeg ser meg rundt at vi har noe felles selv om Ungarn ligger mer enn 5000 miles fra Dallas. Mitt land, Ungarn, er the Lone Star State of Europe.

Uavhengighet, frihet og suverenitet er noe vi i Ungarn har kjempet for i de siste 500 år. Vi kjempet for kristenheten i middelalderen og i moderne tid. Og vi kjempet for kristent demokrati i det 20. århundre og fortsetter å kjempe til denne dag. Vi er en nasjon av 15 millioner mennesker i hjertet av Europa med et unikt språk. Pave Frans fortalte en gang at ungarsk er det offisielle språket i himmelen fordi det tar en evighet å lære det. Det er en liten overdrivelse. Det er kanskje nok å fortelle om Ungarn.

Når det gjelder meg selv kan du vite at jeg er en gammeldags frihetskjemper. Jeg er også den statsministeren som har tjent lengst i Europa, den eneste politiske antiimmigrasjonslederen på vårt kontinent, far til fem og bestefar til fem barnebarn. En leder av et land som er under daglig beleiring av progressive liberalere.

Det er mange ting en sentraleuropeisk, antikommunistisk og gammeldags frihetskjemper, oppvokst under kommunistisk styre, aldri hadde turt å drømme om. En av dem er å holde tale på CPAC her i USA, i de fries land der frihet skinner klarere enn på noen annet sted på jorden. I dag ble drømmen virkeliggjort, og jeg kan ikke være takknemlig nok for dette. Jeg ønsker spesielt å takke arrangørene for å ha invitert meg.

I de seneste to-tre uker har jeg lurt på hva dere ønsker at jeg skal fortelle dere. Jeg kommer fra et land som er tusen år gammelt med en rik historie, men la oss være ærlige, Ungarn er langt fra å være noen global supermakt. USA er en supermakt. Det er deres ledere som burde holde en åpningstale ved vår konferanse i Ungarn, men jeg tror at dere har lykkes med å forvirre en rekke mennesker ved å invitere meg. Det gjelder for eksempel venstremediene. Jeg ser allerede morgendagens overskrifter foran meg: «Høyrevridd europeisk rasist og antisemitt, enehersker og Putins trojanske hest holder tale ved konservativ konferanse.»

Men jeg ønsker ikke å gi dem noen ideer. De vet jo selv hvordan de best kan lage falske nyheter. I stedet vil jeg fortelle dere sannheten. I Ungarn har vi introdusert nulltoleranse overfor rasisme og antisemittisme. Så å anklage oss er falske nyheter, og de som fremmer disse påstandene er simpelthen idioter. De tilhører det industrielle konsortiet av falske nyheter.

Progressive NGO-er sannsynligvis også like forvirret. De er antagelig allerede fullt opptatt med å skrive sine såkalte avhandlinger for å fortelle amerikanerne om hvordan jeg ødela Ungarns demokrati. Ifølge deres undersøkelser lykkes jeg med å ruinere Ungarns demokrati i 2011. Og så sier de at jeg ødela demokratiet på nytt i 2012. Og deretter i 2013. Og i 2014. Og i 2015 og så videre hvert eneste år. Men hvordan kunne jeg ødelegge noe som allerede var ødelagt? For å kunne gi et svar på disse spørsmålene må du være en rabiat liberal.

Ved å invitere meg har dere også overrasket eliten i Demokratene. Jeg ønsker å være tydelig: Vi respekterer den amerikanske regjeringen. Vi er gjester her og trenger også å oppføre oss anstendig overfor den nåværende administrasjonen, men det er også en annen side av mynten som jeg ikke kan ignorere. Deres administrasjon har satt Europa, og spesielt Brussel, under et ideologisk press.

Dette er ikke bra for oss. Det er ille. President Obama-administrasjonen forsøkte å tvinge oss til å endre vår grunnlov (The Fundamental Law of Hungary), og utelate kristne og nasjonale verdier fra den. Forstår dere dette? Den ledende stat i den frie verden ønsket å presse oss til å endre grunnlov i overensstemmelse med global-liberale forskrifter. Så bisart! Dette presset kom som en overraskelse og påførte oss en del smerte, men vi lykkes med å motstå disse forsøkene på å presse oss.

Siden da har vi ikke vært blant favorittene til det amerikanske demokratiske partiet. De ønsket ikke at jeg skulle komme hit, og de gjorde ethvert forsøk på å skape en vegg mellom oss. De hater meg og bakvasker mitt land på samme måte som de hater og bakvasker dere og det Amerika som dere står for. Vi vet alle hvordan dette fungerer. Progressive liberale ønsket ikke at jeg skulle komme hit fordi de visste hva jeg ville fortelle dere, for jeg er her for å fortelle dere at vi må forene våre krefter. For vi ungarere vet hvordan vi skal forsvare frihet på den politiske kampscenen.

Kjære venner. Vi ungarere overvant kommunismen som ble påtvunget oss med sovjetiske soldater og våpen. Det tok sin tid. Vi begynte vår kamp i 1956 og vant 1990. Vi lykkes. Våre fedre skjøt det første skudd, og vi, dere sønner, vant denne krigen. Vi vet hva har å takke Ronald Reagan for! Men kommunister er tøffe motstandere å beseire. De steg opp fra asken (etter andre verdenskrig, o.a.) og gikk sammen med de liberale og kom sterkere ut over hele verden. Hvis noen måtte tvile på det, så er progressive liberale og kommunister en og det samme. Bare spør oss ungarere. Vi har kjempet mot dem begge. Jeg kan fortelle dere at de er det samme. Så vi måtte overvinne dem enda en gang.

Og siden 2010 har vi fortsatt å vinne om og om igjen. Siste gang med Donald Trumps bifall, som er vi er takknemlig for, ja så takknemlige at vi fortsatt klør oss i hodet. Dere forstår, det å vinne er blitt en daglig vane for oss, men vi kjenner det gamle ordtaket om at «Yesterday’s Home Runs Don’t Win Today’s Games». Jeg har vært medlem av parlamentet i 32 år og tilbrakt 16 år i opposisjon og 16 år som statsminister. Jeg har lært at den som gir seg aldri vinner, og at den som vinner aldri gir seg. Dette er hemmeligheten bak vår seier. Du må stå ved de lands side i både gode og dårlige tider.

Kjære venner. Jeg er her for å fortelle dere at vi må dele våre erfaringer. Jeg er her for å fortelle dere at våre verdier; nasjonen, kristne røtter og familien, kan lykkes på den politiske kampscenen, og det selv i vår tid da det politiske liv er underlagt de liberales hegemoni. Jeg er her for å fortelle dere hvordan vi lykkes med å fremme disse verdiene og gjøre dem mainstream i Ungarn. Kanskje kan vår historie også hjelpe dere med å gjøre Amerika stort.

Så her er vår historie: Nøkkelen til vår suksesshistorie er at vi gir minst hundre prosent når vi kjemper. Vi forteller sannheten og representerer sannheten selv når halvparten av verden angriper oss. Dere kan ikke vinne halvhjertet. Dere gir enten alt dere har og vinner, eller spiller uten å ta risker og taper. Først og fremst må vi stole på våre judeo-kristne læresetninger. De hjelper oss å avgjøre hvilke handlinger som er riktige og hvilke handlinger som er feil. Hvis du tror på Gud, så tror du også at vi mennesker ble skapt i Guds bilde.

Derfor må vi være djerve nok til å også adressere de mest følsomme spørsmålene: migrasjon, kjønn og sammenstøt mellom sivilisasjoner. Ikke bekymre dere, for en kristen politiker kan ikke være en rasist, derfor bør vi aldri nøle med å sterkt utfordre våre motstandere i disse spørsmålene. Vær sikker, kristne verdier beskytter oss mot å gå for langt.

Videre vet vi at vi på slutten av våre liv kommer øyeblikket da alle våre handlinger vil bli dømt. Det betyr at du ikke kan foreta deg hva som helst. Det finnes grenser. Som Clint Eastwood sa: En mann må kjenne sine begrensninger. Men dessverre kjenner ikke venstresiden til noen begrensninger. Og, mine venner, faktum er at dagens progressive enda en gang forsøker å separere den vestlige sivilisasjonen fra dens kristne røtter. De krysser en linje som aldri burde ha blitt krysset. Dersom du skiller den vestlige sivilisasjonen fra dens judeokristne arv, fører det til en rekke utslag i historien.

La oss være ærlige. De mest grusomme ting i moderne historie ble utført av mennesker som hatet kristendommen. Ikke vær redd for å tiltale din fiende med dens rette navn. Du må ikke være tilbakeholdende og spille defensivt, for de vil aldri vise nåde.

Ta for eksempel George Soros, som dere kaller han her. I Ungarn kaller vi ham György Nagybácsi, som betyr onkel Georg, en av de mest talentfulle ungarerne på kloden. Bare et lite hint: opptre forsiktig med talentfulle ungarere Jeg kjenner George Soros meget godt. Han er min motstander. Han tror ikke på noen av de sakene som vi tror på, og han har en hær til sin disposisjon: penger, NGO-er, universiteter, forskningsinstitusjoner og halvparten av byråkratiet i Brussel. Han bruker denne arméen for å tvinge sin vilje på sine motstandere, slik som vi ungarere.

Han tror at de verdiene som er mest dyrebare for oss ledet til det tyvende århundres grusomheter. Men faktum er eksakt motsatt. Våre verdier redder oss fra å gjenta historiens feilgrep. Nazistene og kommunistenes grusomhet skjedde fordi noen vestlige stater på det kontinentale Europa forkastet de kristne verdiene. Og dagens progressive planlegger det samme. De ønsker å oppgi vestlige verdier og skape en ny verden, en post-vestlig verden. Hvem skal stoppe dem om ikke vi?

Kjære venner. Jeg har også lært at for å vinne er det ikke nok å vite hva du kjemper for. Du må også vite hvordan du skal kjempe. Mitt svar er: Spill etter dine regler. Men hvordan gjør du det? Svaret er like enkelt som det lyder: Du må spille for å vinne. Du kan ikke forvente sier mens du planlegger for nederlag. Du må tro at du er bedre enn dine venstreliberale motstandere og ikke bry deg med hva de liberale sier. De sier alltid at du vil tape. De sier at det er umulig. Du må ganske enkelt bevise at de tar feil.

Men det er én ting jeg har lært: Du kan ikke kjempe suksessfullt med liberale midler, fordi våre motstandere benytter liberale institusjoner, begreper og språk for å tilsløre deres marxistiske og hegemoniske planer. Mine venner, politikk er ikke nok. Denne kampen er en kulturkamp. Vi må revitalisere våre kirker, våre familier, vår universiteter og samfunnsinstitusjoner.

Ungarn er en gammel, stolt nasjon, men som en nasjon i størrelse av en David som kjemper alene mot en woke-global Goliat. Vi ber om solidaritet fra de konservative i Amerika. De fører en total angrepskamp, derfor behøver vi et totalt forsvar. Dere må være modige. Dersom dere føler frykt, har dere en jobb å gjøre. Det eneste vi ungarere kan vise dere, er hvordan vi slår tilbake ut fra våre egne spilleregler. La meg gi dere et par eksempler.

Migrasjon. Vi var de første i Europa som sa nei til illegal migrasjon og stoppet invasjonen av illegale migranter. Vi tror at det er nødvendig å stanse illegal migrasjon for å beskytte vår nasjon. Vi bestemte oss for å spørre det ungarske folk om de ønsker illegal immigrasjon eller ikke. Vi avholdt en folkeavstemning. Det ungarske folk bestemte at de ikke ønsker migrasjon. De ønsker ikke å spille leken på de progressives premisser. De avviste den falske påstanden om at illegal migrasjon ikke lar seg stoppe, og de krevde at vi ledere må handle. Og vi stanset den illegale migrasjonen! Vi bygget faktisk den muren, og det stoppet illegal migrasjon.

Tucker Carlson sa da han besøkte oss: det ikke er høyteknologi, men folket som elsker sitt land, som vokter landet. Og beskyttelsessystemet langs grensen fungerer. I løpet av den store migrasjonsbølgen i 2015 kom 400.000 illegale migranter til våre grenser. Det er nesten tre ganger så mange som Djengis Khan hadde da han invaderte Europa. Etter at vi bygget muren klarte vi å redusere den illegale migrasjonen til null. Hittil i år har vi allerede vært belastet med 160.000 forsøk på illegal grensekryssing! 160.000 forsøk på grensekryssing. Så vi tar hver eneste illegal immigrant og eskorterer dem over til den andre siden av grensen. Regelen er ganske enkel. Du kan søke om asyl på våre ambassader, men dersom du prøver å komme deg inn i Ungarn ulovlig, vil du aldri lykkes med det.

Selv om vi er under press ikke bra fra sør, men også fra ledelsen i EU, ja dette er tilfellet, mine venner. De ønsker at vi skal oppgi vår politikk når det gjelder null migrasjon, for de vet at dette også er den endelige og avgjørende kampen om fremtiden. Men fremtiden er det mest verdifulle vi kan gi til våre barn og barnebarn, derfor vil Ungarn aldri overgi seg.

Kjære venner. La oss bevege oss videre til familiepolitikk, som er selve hjertet i vår politikk. Progressive i alle deler av verden hevder at familier ikke skal beskyttes. I Europa sier de at det ikke finnes noe slik som familie fordi kjærlighet er kjærlighet og familie er familie. Dersom de ikke kan definere familie, er det ikke noe som er familie. Og de sier at vestlige familier er stedet der det såkalte patriarkatets undertrykkelse begynner. Men når det gjelder familiepolitikk, spilte vi i Ungarn igjen etter våre egne spilleregler. Vi vet at familien er stedet der foreldrenes verdier overføres til neste generasjon. Dersom tradisjonelle familier forsvinner er det ikke lenger noe som kan redde den vestlige verden fra undergang.

Derfor brukte Ungarn i fjor mer enn 6 % av BNP til familiepolitikk. Alle subsidier er tilgjengelig for familier allerede fra unnfangelsen. Familier får automatisk skatteunntak og staten tar over ditt studielån etter tredje barn. Kvinner er unntatt fra å betale privat inntektsskatt livet ut etter at hun har født sitt fjerde barn. Og vi kjemper for å innføre denne null-inntektspolitikken også for mødre med tre barn, så dersom du ikke gift ennå bør du straks finne deg en ungarsk kone.

I de seneste ti år har antall inngåtte ekteskap blitt doblet og antall aborter blitt halvert i Ungarn. Det er ingen dårlig begynnelse.

Kjære venner. I Ungarn må vi ikke bare bygge en fysisk mur langs våre grenser og en finansiell beskyttelse rundt våre familier, men også en juridisk mur rundt våre barn for å beskytte dem fra kjønnsideologi som angriper dem. La oss være tydelig. De vil at foreldre skal følge en progressiv oppdragerrolle, og dersom foreldrene nekter dette, skal de tvinges av staten til å foreta en slik oppdragelse. Vi ungarere kjenner til disse gamle kommunistiske triksene, og vi avviste dem. Det ungarske folk avviste seksuell orienteringspensum i skolene uten foreldrenes samtykke i enda en folkeavstemning. Aldri før i Ungarns lange historie har velgerne med et så stort flertall uttalt seg så klart imot et forslag.

Nå beskytter den ungarske konstitusjonen familiene og barna. La meg sitere noen få setninger fra Ungarns Grunnlov: Familien og nasjonene utgjør den fremste rammen for vår sameksistens. Ungarns statlige institusjoner er forpliktet til å beskytte Ungarns kristne kultur. Ungarn skal beskytte familien som institusjon bestående av foreningen av en mann og en kvinne. Familiebånd skal baseres på ekteskap og relasjonen mellom foreldre og barn. For å oppsummere: Mor er kvinne, faren er en mann. Og la våre barn være i fred. Punktum! Ingen mer diskusjon!

Kjære venner, en annen årsak til vår suksess er at vår regjering kompromissløst er forpliktet på lov og orden. Vi bestemte at vi ikke trenger flere kjønn, vi trenger flere jegere (tøffinger). Færre drag queens og flere Chuck Norris-er. Vi tror ikke at det er frihet uten orden. Uten orden får du kaos. I Ungarn er ikke rettshåndhevende organer folkets fiende. De er frihetens voktere. Derfor skal ikke loven beskytte kriminelle, men ofrene og dem som forsvarer lovene. Politiet skal respekteres. Derfor er Ungarn det tryggeste stedet i Europa. Faktum er at Budapest er en av de få hovedstedene i Europa der du kan vandre trygt også nattestid. I Ungarn vil du bare høre «more funds» om politiet.

Til slutt noen bemerkninger om skattlegging. De progressive ønsker alltid dine penger. De elsker høyere skatter. Vi tror at folk skal beholde pengene i egne hender. For å nå dette målet introduserte vi flat beskatning på personlig inntekt som for tiden ligger på 15 %. På bare ti år reduserte vi skattenivået med 10 %, noe som er det høyeste skattekuttet i Europa. Vi har den laveste selskapsskatten i Europa, som er flat. Den ligger på 9 %. Med den lave selskapsskatten hadde vi i fjor en investeringsrate på 27 %, som var blant de beste i Europa.

Nylig kom vi igjen under angrep da vi gikk mot minimum innføringen av en minimums global beskatning. Alle europeiske land underkastet seg. Ungarn er the last man standing. Men imperier slår alltid tilbake. Den nåværende administrasjonen i USA besluttet å avslutte skatteavtalen mellom Ungarn og USA. Den var muligens den beste skatteavtalen som noensinne hadde blitt fremforhandlet. Den var gunstig for amerikanske investorer. Det er 1700 selskaper som opererer i Ungarn. Jeg tror virkelig at dette var venstresidens hevn fordi det amerikanske finansdepartementet glemte at de har en helt lik avtale med Russland, men altså ikke lenger med Ungarn. Er det ikke morsomt, eller?

Herrer og damer, til slutt trenger vi endelig å snakke om krigen. Om krigen. Ukraina er vår nabo. Vi står i full solidaritet med dem. Russlands angrep på Ukraina har så langt drevet nesten en million flyktninger til Ungarn. For øyeblikket ankommer det mer enn 10.000 flyktninger hver eneste dag. De fleste av disse en million flyktninger drar videre inn i Europa, men det er mye når en million flyktninger ankommer et land med 10 millioner innbyggere.

Etter mitt syn, så eskalerer og forlenges krigen som følge av de globalistiske ledernes strategi og svekker muligheten for fred. Uten amerikansk-russiske samtaler vil det aldri bli fred i Ukraina! Flere og flere vil dø og lide, og vår økonomi vil nærme seg randen av kollaps. Jeg kan ikke fortelle dere hva dere skal gjøre. Det er deres suverene beslutning. Derimot kan jeg fortelle dere en ting: Bare sterke ledere kan inngå fred. Vi i Ukrainas nabolag er i desperat behov av sterke ledere som er i stand til å fremforhandle en fredsavtale. Mayday. Mayday. Vær så snill og hjelp oss! Vi trenger et sterkt Amerika med en sterk leder.

Kjære venner, jeg tror jeg har provosert dere lenge nok nå. Så la oss komme til en konklusjon før verten river vekk mikrofonen. Verden har mange store nasjoner, men ingen med slik makt og innflytelse som USA har. På godt og ondt retter verden fremtidsblikket mot dere. Og Vestens fremtid er alvorlig. Vi i Vesten har ikke stått foran en slik krise på lenge. De ideologiske kampene i det tyvende århundre mot totalitære makter som Nazi-Tyskland og Sovjetunionen var forferdelige, men det demokratiske vest mobiliserte og beseiret dem begge.

Nå er Vesten i krig med seg selv. Vi har sett hva slags fremtid som den regjerende, globalistiske klassen har å tilby. Men vi har tenkt oss en annen fremtid enn den. Globalistene kan alle dra til helvete. Jeg har kommet til Texas! Så vi må ta opp kampen. Seier vinnes aldri ved å velge minste motstands vei. Vi må ta tilbake institusjonene i Washington og Brussel. Vi må finne venner og allierte hos hverandre. Vi må koordinere bevegelsene til våre tropper fordi vi står foran den samme utfordringen.

Dere har mellomvalg i år. Og deretter valg av ny president og kongress i 2024. Og vi vil ha et nytt EU-parlamentsvalg neste år. Disse to stedene vil definere de frontene i kampene som blir utkjempet om den vestlige sivilisasjonen. I dag er ingen av dem inntatt av oss. Likevel trenger vi begge. Dere har to år til å gjøre dere klar. Jeg må fortelle at det ikke blir lett, men vær ikke redd. Bare ha tro på lærdommen fra St. Johannes Paul II, den polske paven: Det er ingen fiende hvis rop ennå ikke er blitt beseiret. Så la oss gå ut og gjøre det. Gud velsigne Texas. Gud velsigne vårt vennskap. Lykke til og farvel.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.