Nytt

Viktor Orban og Giorgia Meloni i Roma den 21. september 2019. Foto: Fabio Frustaci / EPA / Scanpix.

«I Italia har regjeringen adskilt seg fra folket», sa Ungarn stats­minister Viktor Orban da han lørdag var gjest ved Atreju – en årlig politisk fest arrangert i Roma av partiet Fratelli d’Italia, som er en nær alliert av Matteo Salvinis parti Lega.

Nyhetsbyrået Agenzia Giornalistica Italiana (AGI) siterer den ungarske stats­ministeren:

«Vi er vitne til en ny offensiv fra venstre­siden. Det finnes nye politikere som ikke skjønner noen ting, og så kommer de gamle kadrene tilbake. Jeg ser Matteo Renzi, jeg ser Paolo Gentiloni i Europa, og overalt hvor venstre­siden kommer tilbake, skjer de samme tingene: De slipper inn migranter, og de øker skattene.»

Igjen snakker man om fordeling av migranter, sa Orban.

«Statsminister Conte spør hvorfor Ungarn ikke hjelper Italia med migrasjonen. Jeg svarer at vi er mer enn rede til å hjelpe Italia, men det er visse ting vi ikke kan hjelpe til med. Hvis dere forsvarer grensene deres og beslutter å repatriere migranter, skal vi forsøke å hjelpe dere.»

Festen, hvis navn er hentet fra en skikkelse i Michael Endes roman «Den uendelige historie», fant sted på Isola Tiberina midt i den evige stad. Som vanlig var det gjester fra andre deler av det politiske spekteret til, herunder statsminister Giuseppe Conte, men begiven­heten samler i hovedsak tilhengere av Giorgia Melonis nasjonal­konservative parti.

Orban ble da også naturlig nok hjertelig mottatt av publikum idet han fremhevet «den ungarske modellen», som angripes av «Brussel, den europeiske venstre­siden og den amerikanske venstresiden takket være nettverket til George Soros».

Og fundamentet for denne modellen er nettopp det han kaller den «kristne konstitusjonen» og «livsstilen» som henger sammen med den. Orban snakker om at kristen­heten er under angrep på grunn av migrasjonen: Det er en historisk strid hvor nettopp Italia og Ungarn står sentralt.

Men det er en vanskelig kamp på grunn av medie­situasjonen:

«I Europa står de fleste mediene til venstre. Hvis det bare var journalistene som stemte, ville 90 prosent av stemmene gå til venstresiden. I Ungarn er dette annerledes, der kan de ikke komme med noe europeisk bla-bla, for alle skjønner at de prater tull.»

For venstresiden handler migrasjonen om å importere nye velgere, mener Orban, som imidlertid sier det er en kortsiktig strategi: I lengden kommer ikke muslimske innvandrere til å støtte en politikk som har et kristent grunnlag.

I sin introduksjon av den ungarske stats­ministeren sa Fratelli d’Italias karismatiske partileder Giorgia Meloni at Ungarn beviser at et land kan stå med hevet hode i Europa.

«Vi anser Orban som en patriot som oss, en person som ikke er redd for å utfordre den politiske korrekt­heten og som forsvarer Europas kristne identitet – alt dette uten å være redd for å sette fingeren på den pågående islamiseringen.

Utenriksminister Luigi Di Maio, som også er leder for Femstjerners­bevegelsen, var ikke like begeistret for Orbans besøk i Roma. «Jeg tillater ikke at noen dømmer eller angriper Italia», sa Di Maio i en kommentar.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.