Statsminister Viktor Orbán og Ungarn gikk tapende ut av saken EU-kommisjonen hadde anlagt om en lov rettet mot organisasjoner som finansieres fra utlandet. Orban er her avbildet mens han holder en tale foran «Terrorens hus» under feiringen av 62-årsjubileet for den ungarske opprøret i 1956, i Budapest, Ungarn, 23. oktober 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB Scanpix

EU-domstolen erklærte torsdag Ungarns lov som forplikter private stiftelser og organisasjoner om å navngi sine utenlandske støttespillere som ulovlig. Loven ble innført i 2017, og var en av flere som tok sikte på å begrense innflytelsen til den ungarsk-fødte multimilliardæren George Soros.

Lovene fikk raskt tilnavnet «Stopp-Soros»-lovene.

Den omstridte loven krever at ikke-statlige organisasjoner som får penger fra utlandet, registrerer seg som utenlandskfinansierte og oppgir hvem som bidrar med penger.

Kritikere mener loven fra 2017 er skreddersydd for å ramme forretningsmannen og filantropen George Soros. Den ungarskfødte amerikaneren støtter demokrati og menneskerettigheter flere steder i verden. Han har blant annet brukt flere hundre millioner dollar på skolemåltider, menneskerettsarbeid og et nytt universitet i Ungarn. (NTB)

Kjennelsen angriper Ungarns lov for å bryte med EUs fire fundamentale friheter, spesifikt da retten til fri flytting av kapital innen unionen (artikkel 63).

Consequently, the obligations of registration, declaration and publication and the penalties provided for under the Transparency Law, viewed together, constitute a restriction on the free movement of capital, prohibited under Article 63 TFEU. (EU-domstolen)

Ifølge nettstedet Bloomberg vil Ungarn gjøre endringer i loven for å komme i pakt med EUs regler.

Hungary will respect the EU court’s decision and will probably amend the contested law to ensure its original aim of boosting transparency while making sure the rules are in line with the bloc’ norms, Minister in Charge of the Prime Minister’s Office Gergely Gulyas said at a briefing in Budapest. (Bloomberg)

Viktor Orbán er født i 1963, og har vært den mest sentrale politikeren i Ungarn siden landet kastet sovjettroppene ut og kommunistpartiet fra makten i 1989. Han ble Ungarns yngste statsminister i 1998. Fra 2002 til 2010 var han i opposisjon, men etter at han og hans parti Fidesz (Ungarsk borgerforbund) vant valgene i 2010, har han sittet som statsminister.

Orbán har gjentatte ganger utfordret EU ved å vise til «den ungarske modellen» som en motpol til  «Brussel, den europeiske venstre­siden og den amerikanske venstresiden, takket være nettverket til George Soros».

«I Europa står de fleste mediene til venstre. Hvis det bare var journalistene som stemte, ville 90 prosent av stemmene gå til venstresiden. I Ungarn er dette annerledes, der kan de ikke komme med noe europeisk bla-bla, for alle skjønner at de prater tull.» (Document/AGI)

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.