Påstander om amerikansk innflydelse på ungarsk innenrikspolitikk er lenge blitt fremstilt som konspirasjoner og falske nyheter, men nu har ungarsk etterretningstjeneste offisielt bekreftet at det skjer.

En offisiell nylig avgradert rapport fra ungarsk etterretningstjeneste, ble offentliggjort torsdag. Den knytter pengeoverføringer fra den amerikanske NGOen Action for Democracy til en «bevegelse» grunnlagt av den ungarske opposisjonspolitikeren Péter Márki-Zay.

Action for Democracy er en «non profit»-organisasjon med nære bånd til milliardæroligarken George Soros, kretsen rundt Hillary Clinton og en rekke ledende transatlantiske organisasjoner som Council on Foreign Relations.

Venstresidens «Dollar Dad»

Av rapporten fremgår det at Ungarns forente opposisjonsbevegelse som stilte mot statsminister Viktor Orbáns regjerende parti Fidesz under vårens parlamentsvalg, mottok nærmere to milliarder ungarske forint fra utenlandske givere.

Initiativtageren til avgraderingen av rapporten, Mate Kocsis, sa den inneholdt «sjokkerende» og «alvorlige» bevis på utenlandsk innblanding i nasjonale valg, og den omtales som «den alvorligste partifinansieringsskandalen i nyere ungarsk historie». På sosiale medier skrev han:

– Venstresiden tiet om utenlandske penger før valget, senere benektet de at de hadde kontakt med utenlandsk finans. Da det viste seg at det kom penger fra utlandet, benektet de halvparten av dem.

Omgåelse av loven

Péter Márki-Zay twitret at han støtter avgraderingen av informasjonen:

– Vi har i motsetning til Fidesz, ingenting å skjule.

Ifølge Márki-Zay handlet de lovlig fordi pengene ikke ble gitt til partiene, men til Alle for Ungarn-bevegelsen, Meninki Magyarországa Mozgalom (MMM), som nu er under etterforskning for hvitvasking og underslag samt under overvåkning av konstitusjonskomiteen. 

MMM sørget for at deres «kulturendrende kampanje» ikke inkluderte partienes logoer for eksempel på plakater som sa at «Orbán lyver, det er derfor han er redd for å debattere».

Venstreorienterte journalister har forsøkt å diskreditere eller bagatellisere det de omtaler som en «Kreml-lignende operasjon mot den «CIA-finansierte» ungarske opposisjonen».

– Åpenbar bønn om innflydelse

Ifølge Máté Kocsis, parlamentarisk leder for Fidesz, mottok opposisjonen rundt 810 millioner forint til valgkampen fra den ungarske stat. Fra den Soros-relaterte amerikanske Action for Democracy mottok MMM en enorm sum etter ungarske valgstandarder, totalt 1,8 milliarder forint (45 millioner kroner).

Máté Kocsis la til at den amerikanske finansieringen «åpenbart ber om innflydelse»: 

– Spørsmålet er bare hva MMM har lovet til gjengjeld.

Rapporten slår fast at forholdet mellom Action for Democracy og «ulike aktører i USAs regjering og nasjonale etterretningsbyråer», er tydelig.

– Systemrisikoen ved Viktor Orbáns nasjonalistisk-populistiske modell

Den globalistisk orienterte Action for Democracy ble lansert i februar og springer – ifølge dem selv – ut av folket.

– Action for Democracy er en internasjonal pro-demokratisk folkelig solidaritetsbevegelse med formål å bekjempe økende antidemokratiske trusler rundt om i verden. 

Action for Democracy beskriver seg selv som en ideell global pro-demokratisk solidaritetsbevegelse, en motvekt til «en voksende klikk av autokrater og diktatorer».

Deres administrerende direktør Dávid Korányi er en ledende rådgiver for Budapests venstreorienterte ordfører Gergely Karácsony. Han sa i august at Action for Democracys arbeid «ikke bare handler om Ungarn», men også om å avdekke «systemrisikoen» ved å etterligne Viktor Orbáns «nasjonalistisk-populistiske modell». 

Organisasjonen ga også 2,8 millioner euro til «tre ungarske virksomheter ifjor», ifølge internasjonal talsmann for regjeringen, Zoltan Andras Kovacs.

– Alvorlig krenkelse av Ungarns suverenitet

Kovacs tvitret at transaksjonene «alvorlig krenker Ungarns suverenitet» og insisterte på at ungarsk offentlighet har «rett til å vite om» politiske organisasjoner som mottar utenlandsk finansiering.

– En rapport fra ungarske hemmelige tjenester avslører utenlandsk finansiering av opposisjonens mislykkede valgkamp. Dette er transaksjoner som grovt krenker landets suverenitet og som det ungarske folk har rett til å vite om.

Ungarsk lov forbyr uttrykkelig utenlandsk finansiering:

– Gjeldende ungarsk lov forutsetter at partier betaler for kampanjer, og regelverket er ganske strengt. Den fastsetter i detalj fra hvem og hvor mye de kan ta imot av donasjoner: Fra utlandet er det for eksempel forbudt.

Ikke bare Ungarn

Utover Ungarn har Action for Democracy identifisert viktige «kampstater»: Italia, Brasil, Ungarn, Polen, land de frykter står i fare for å ende opp som «diktaturer à la Kina og Russland».

Det ungarske venstreorienterte nyhetsmediet 444.hu skrev at «Action for Democracy forbereder en rekke globale kampanjer for å mobilisere den progressiv-liberale leiren mot illiberale regimer».

Orbán ønsker europeere som ønsker fred og frihet, velkommen:

Viktor Orbán: – Europeere som søker fred og frihet, er velkommen til Ungarn

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.