Det amerikanske utenriksdepartement har bevilget titusenvis av dollar til en venstreorientert gruppe som står bak protester mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Indre anliggender

Politiet støtte sammen med regjeringsfiendtlige demonstranter som forsøkte å blokkere motorveien Ayalon i Tel Aviv torsdag. Organisasjonene som står bak demonstrantene er delvis finansiert av en utenlandsk kilde; det amerikanske utenriksdepartement. 

En av de store organisasjonene bak protestene er NGOen Movement for Quality Government (MQG). Organisasjonen har mottatt over 38.000 dollar fra det amerikanske utenriksdepartement siden 2020.

Opplæring i demokrati

MQG organiserer protester mot det høyreorienterte Likud-partiets leder Netanyahu, skriver Washington Free Beacon.

– Utenriksdepartementet har gitt tilskudd til MQGs borgerutdannelse. Den siste biten av finansieringen ble tildelt i september 2022. Pengene er ment å gå til demokratiopplæringsprogrammer i det israelske skolesystemet, sa en talsmann for departementet.

«Upartisk» NGO

Netanyahu som nu er 73 år gammel, ble valgt til en sjette periode i desember 2022. Han hadde vervet mellom 1996 og 1999 og fra 2009 til 2022, noe som gjør ham til den lengstsittende statsminister i Israels historie.

MQG som hevder å være «upartisk», har operert siden 1990. Enheten har oppildnet til protester mot Netanyahu, blant annet utenfor en frisersalong i Tel Aviv hvor statsministerens 64 år gamle kone Sara Netanyahu var i ferd med å bli stelt.

Eneste utenlandske donor

I 2020, 2021 og 2022 fikk MQG mellom ti og 15.000 dollar hvert år fra USAs utenriksdepartement, ifølge tilskuddsregistrene. Departementet ble oppført som organisasjonens eneste utenlandske giver.

– Selv om beløpene er relativt små og tilsynelatende går til å undervise israelske gymnasiaster i demokrati, er MQG en veldig synlig politisk NGO, sa presidenten for NGO Monitor Gerald Steinberg, til Washington Examiner. – De får mye publisitet for sine partipolitiske kampanjer og forsøk på å undergrave Netanyahus legitimitet som statsminister.

Israel 365 skriver at MQG i tillegg er finansiert av New Israel Fund, en amerikansk NGO som støtter anti-israelske organisasjoner som fremstiller Israel som en apartheidstat.

Anti-israelsk?

Avsløringen av bevilgningene kommer mens Biden-administrasjonen er under ild for påstått anti-israelsk partiskhet. Kongressmedlemmer som senator Ted Cruz, har uttrykt bekymring over at justisdepartementet etterforsker at en palestinsk-amerikansk Al Jazeera-journalist ble truffet av et vådeskudd under sammenstøt mellom israelske styrker og palestinske terrorister i mai 2022.

Demokratene har en lang historie for å blande seg inn i israelsk politikk og valg, da særlig i opposisjon til Netanyahu. V15 – Victory 15 – ble etablert under valget i 2015 med uttalt mål å motarbeide Netanyahu. V15 ble hjulpet av One Voice, en NGO som arbeider for opprettelse av et «uavhengig og levedyktig Palestina».

Omgikk loven

OneVoice International mottok 350.000 dollar fra det amerikanske utenriksdepartement til en kampanje for å forhindre gjenvalg av Netanyahu i 2015.

Det bryter med israelsk lov å motta utenlandsk finansiering i en valgkamp, men ​​V15 omgikk loven ved å hevde at de ikke var tilknyttet noe spesifikt parti. Deres eneste mål var å fjerne Netanyahu fra embedet.

Al Jazeera-journalisten neppe drept med overlegg

USA: Røde kommissærer i alle ledd kan terrorisere motstandere

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp e-boken av Kent Andersen!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.