45.000 demonstranter krevde nyvalg i Tel Aviv lørdag. De demonstrerte på samme sted som de store mønstringene mot justisreform foregikk. Det er venstresiden som rører på seg igjen.

For mange israelere er det uhørt med protester under en krig. Israel trenger å stå samlet.

Demonstrantene oppgir selv at de var 100.000, mens politiet sier 45.000. Det er den aggressive tonen fra kampanjen mot justisreform som er tilbake. De samlet seg foran hovedkvarteret til israelske LO og krevde streik. Streik under krig er uhørt.

En sjåfør kjørte inn i mengden og skadde fem demonstranter. Det skremte mange, både handlingen og hva den representerte: en splittelse i befolkningen med potensial for vold. Benny Gantz fordømte handlingen på det sterkeste, og Yair Lapid la skylden på Netanyahu.

Det har vært tegn til at demonstrasjonene for løslatelse av gisler vender seg mot regjeringen og bebreider den for at gislene ikke er frigitt. Nå tar anti-Netanyahu-demonstrantene opp deres sak.

Mengden ropte «Elad, vi er lei oss». Elad Katzir ble hentet ut av Gaza av IDF lørdag. Han var gissel hos Islamsk hellig krig og ble drept i januar, ifølge IDF.

“Elad, we’re sorry we didn’t push harder, that we stayed at home, that we didn’t turn the world upside down,” the protester leading the chant cried.

«Elad, vi er lei oss for at vi ikke presset hardere på, at vi ble hjemme, at vi ikke snudde verden opp ned», ropte demonstranten som ledet sangen.

For den borgerlige siden høres dette merkelig ut. Det er ikke Netanyahu som blokkerer løslatelse av gisler. Derimot hører de at venstresiden nå gjenopptar gamle takter og bruker gislene som et våpen mot regjeringen. Det er uhørt og farlig i en krig.

At det er dét venstresiden nå gjør, ble klart da både overlevende og vitner fra 7. oktober var blant talerne.

Innbyggerne i mange av kibbutzene langs grensen var venstreorienterte. Det synes som om det er disse instinktene som våkner til liv.

Da er venstresiden i Israel tilbake i moduset som var fremtredende før 7. oktober. Men flertallets modus er etter 7. otober.

Det som gjør situasjonen enda mer ladet, er lekkasjer som går ut på at Biden-regimet står bak de nye demonstrasjonene, som begynte for alvor lørdag.

Washington vil velte den israelske regjeringen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.