I presidentvalget i 2020 var velgerne i Dearborn i den avgjørende vippestaten Michigan med på å gi demokraten Joe Biden makten. Han fikk 51 prosent av stemmene mot 48 prosent til Donald Trump. 

Men krigen i Gaza har snudd verden på hodet, og en av de siste målingene utført for avisen The Detroit News gir Trump en ledelse på 47 prosent, mot lave 39 prosent for Biden, skriver Vårt Land.

Arabere i delstaten ser Bidens støtte til Israel som helt uakseptabel og kunne ikke drømme om å støtte ham igjen.

Komiker, jurist og aktivist Amer Zahr, som kom til USA fra Jordan som treåring med sine palestinske foreldre, sier følgende:

– Jeg vet ikke hvor sint jeg vil være i november. Men hvis valget kun sto mellom Biden og Trump, så ville jeg stemt på Trump. Ikke fordi jeg liker ham. Men hvis jeg måtte velge mellom en som stenger grensen for mitt folk, og en som finansierer folkemord, ja da velger jeg den første. Og jeg kjenner ikke en eneste muslim eller araber her som vil stemme på Biden. Ikke én.

Rima Meroueh, med røtter i Libanon, er direktør i organisasjonen National Network for Arab American Communities. Hun forklarer at palestinerne ser tilbake på 75 års urettferdigheter mot deres folk og nå rundt 30 000 drepte siden 7. oktober.

– Folk opplever at ingen her i landet bryr seg om det. Det sender et veldig klart budskap om at du ikke blir verdsatt. Jeg tror ikke det er noen som er ok med det som skjedde 7. oktober, men hvis man fokuserer på den datoen, kjøper man den israelske fortellingen. Vi får en situasjon hvor man ikke engang kan snakke for menneskerettigheter, fordi det kan oppfattes som antisemittisk. Det gjør veldig vondt for mange, sier Meroueh.

Rapport: Hamas utførte systematiske voldtekter under angrepet 7. oktober

Dette er bakgrunnen for at mange i Dearborn er sinte over at deres amerikanske skattepenger går til å finansiere Israels krig mot deres palestinske brødre i Gaza. Det er utbredt frustrasjon over det amerikanske demokratiet og valgsystemet.

I Michigan prøver kampanjen Lytt til Michigan å få velgerne til å krysse av for «uavklart» på stemmeseddelen ved primærvalget.

En av lederne i denne kampanjen er kristne Lexis Zeidan. Hennes foreldre er palestinere som har kommet til USA fra Jordan, men som opprinnelig kommer fra henholdsvis Jaffa nær Tel Aviv og en landsby nær Ramallah på Vestbredden.

Hennes støtte til Biden forsvant da hun hørte ham si at Israel har rett til å forsvare seg.

– Jeg har ikke respekt for en president som ikke forstår den dype historien mellom Israel og Palestina. Man kan ikke snakke om en okkupasjonsmakts rett til å forsvare seg selv. Biden har ikke bare medansvar, han direkte finansierer og støtter folkemord. Han kan ikke snakke seg ut av at han er en morder. Hvis vi stemmer på ham igjen, vil det være det samme som å gi en pistol til morderen som har drept din familie, sier Zeidan.

Libanesiskfødte Osama Siblani, som siden 1984 har vært en meget politisk aktiv utgiver av avisen Arab American News, hevder å trykke rundt 35.000 papiraviser hver uke og har 280.000 lesere på nettet – omkring 65 prosent av dem i USA.

Siblani er en kontroversiell person, både lokalt og nasjonalt. Den konservative avisen Washington Examiner beskrev ham i midten av februar som en «pro-Hamas aktivist» og refererte i den sammenheng til en mye omtalt debattartikkel i Wall Street Journal, hvor direktøren for det pro-israelske Middle East Media Research Institute beskrev Dearborn som «USA’s jihad-hovedstad». Den kritikken preller av på Siblani.

–Jeg bryr meg absolutt ikke om det. Nelson Mandela var terrorist. Din terrorist er min frihetskjemper, og min frihetskjemper er din terrorist. Jeg kjenner loven, og jeg vet at jeg ikke kan gi økonomisk eller materiell støtte til terrorister. Jeg vil ikke bryte loven. Men jeg har rett til å ytre meg. Og Hamas har rett til å bekjempe okkupasjonen, sier Siblani, som fullt ut støtter Hamas «rett til å slå tilbake mot okkupasjonsmakten».

– På alle måter. De er gale som inni helvete, og de må slå tilbake, og det støtter jeg dem i, sier han og sier han mener at hendelsene etter 7. oktober er verre enn det som skjedde 7. oktober.

Siblani har bare ukvemsord til overs for sittende president Joe Biden.

– Vi vil gjøre alt som står i vår makt for at han taper Michigan. De som støtter Israel nå, er de ikke terrorister? Sender Israel bomber med blomster og brød og smør? Det er Benjamin Netanyahu og hans regjering som er terrorister. Biden og hans administrasjon er en gjeng forbannede terrorister, sier Siblani og beskriver palestinernes nåværende kamp som selvforsvar, hvor det er fullstendig legitimt å drepe folk som kommer for å drepe.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.