NTB

Muslimske ledere i flere viktige vippestater er rasende på president Joe Biden for støtten til Israel og varsler at de trekker støtten til ham foran neste års valg.

De muslimske lederne som var samlet til en konferanse i Detroit, gjorde det klart at de vil trekke tilbake støtten til Biden fordi han ikke har gått ut og krevd en våpenhvile i Gaza.

Demokrater i Michigan, som har den største andelen muslimer av alle USAs delstater, har advart om at Bidens håndtering av krigen i Gaza kan koste ham nok støtte til at det kan bli avgjørende i neste års presidentvalg.

De muslimske lederne fra Michigan, Minnesota, Arizona, Wisconsin, Florida, Georgia, Nevada og Pennsylvania var samlet i en sal med slagordet «Dropp Biden, våpenhvile nå» på talerstolen i Dearborn utenfor Detroit.

Dearborn er den byen i USA med størst andel arabisk-amerikanere, mange av dem palestinere, og Michigan var en av delstatene som Donald Trump vant i 2016, og som Biden gjenerobret i 2020 da han vant over Trump.

– Uopprettelig skade

Ifølge Jaylani Hussein, en av arrangørene av konferansen, har Bidens motvilje mot å kreve en våpenhvile i Gaza, gjort uopprettelig skade på hans forhold til amerikanske muslimer.

– Raseriet er over alle grenser. En av tingene som gjør oss særlig sinte, er at de fleste av oss stemte på president Biden. Nå har jeg faktisk hørt fra en som spør hvordan han kan trekke tilbake stemmen sin fra 2020, sier Hussein.

Michigan, Wisconsin og Pennsylvania var de tre statene i den såkalte blå muren som alltid hadde vært demokratiske, som ga Trump flertallet han trengte til å beseire Hillary Clinton, og som Biden tok tilbake. Det bidro til at han vant i 2020.

1 prosent

Rundt 3,45 millioner amerikanere identifiserer seg som muslimer. Det utgjør 1,1 prosent av befolkningen, og de stemmer i stor grad på demokrater.

Men de muslimske lederne sier at det muslimske samfunnets støtte til Biden har forsvunnet som dugg for sola etter hvert som stadig flere palestinske kvinner, menn og barn blir drept i Gaza.

Men det betyr ikke at de heller vil støtte Trump som er enda mer Israel-vennlig, i valget neste år.

Hussein sier muslimene ikke bare har to valg, men flere, trolig med henvisning til at det også stiller uavhengige kandidater ved valget.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.