Den langvarige kampen mellom Brussel og Budapest fortsetter. EU-domstolen har vedtatt at Ungarns «Stopp Soros»-lov, som gjør det til en forbrytelse å bistå asylsøkere, er uforenlig med EUs lovverk.

«Stopp Soros»-loven ble vedtatt i den ungarske nasjonalforsamlingen i 2018. Loven innebar blant annet at man kunne få fengselsstraff på opp til ett år dersom man hjelper asylsøkere som ikke er i umiddelbar fare eller som har ankommet Ungarn ulovlig.

Siden Viktor Orbán mener at den ungarske finansmogulen George Soros organiserer og finansierer mye av migrasjonen til Europa, ble loven kalt opp etter ham. Orbán fikk økonomisk støtte fra Soros da han startet Fidesz i 1988. Men etter hvert røk de to uklar, og Orbán betrakter nå Soros som en fiende.

Les også: Ungarn har vedtatt «Stopp Soros»-lovene

Soros selv mener han støtter demokrati og menneskerettigheter verden over. Herunder finner man blant annet støtte til Antifa, BLM og Defund the police.

Les også: Var regjeringskrisen i Østerrike en Soros-operasjon?

Nå har EU-domstolen konkludert med at Ungarn brøt EUs lover da de endret sitt eget lovverk slik at det ble lovstridig å bistå personer som søker asyl i Ungarn.

I tillegg har domstolen funnet at EUs juridiske kriterier ikke er oppfylt når det gjelder andre strenge ungarske asylregler.

Dermed har EU-kommisjonen vunnet en stor juridisk seier mot Ungarns strenge asylpolitikk i det som etter hvert har blitt en langvarig strid mellom kommisjonen og Viktor Orbáns regjering. (NTB)

Striden mellom Ungarn og EU er neppe avsluttet med denne dommen.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.