Statsminister Viktor Orbán får igjen på pukkelen av EU-domstolen. Foto: John Thys, Pool/AP/Scanpix

Ungarn har brutt loven ved å hindre enkelte migranter i å søke asyl og ved å plassere mange i transittleirer, fastslår EU-domstolen.

– Ungarn har ikke fulgt sine forpliktelser i henhold til EUs lover når det gjelder prosedyrer for å gi internasjonal beskyttelse, heter det i dommen.

Domstolen ser dermed ut til å legge seg på samme linje som generaladvokat Priit Pikamäe gjorde i sommer. Hun fant en rekke regelbrudd og kritiserte landet for ikke å sikre adgang til asylprosessen og muligheten til å søke om beskyttelse. Ungarn fikk også kritikk for ulovlig internering i transittsoner og for ulovlige returer av personer som oppholder seg ulovlig i landet.

Slike juridiske betraktninger fra generaladvokatene blir ofte retningsgivende for senere dommer.

I mai kunngjorde den ungarske regjeringen stenging av transittsonen Röszke etter en kjennelse fra EU-domstolen. Retten slo den gangen fast at asylsøkere i sonen ble utsatt for frihetsberøvelse. Ungarn avviste kjennelsen, men rettet seg altså likevel etter den.

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.