EU vil med stor sannsynlighet tvinges til å akseptere halalslakting. Religionsfrihet må gå foran dyrevelferd, sier EU-domstolens generalsekretær. Arkivfoto.

EU forventes å måtte tvinge medlemslandene til å akseptere rituelt slaktet kjøtt, eksempelvis muslimsk halalslakt. EU-domstolen mener det er viktig å beskytte dyrenes beste, men at rituell slakting er en så sentral del av muslimenes religion at den ikke må begrenses. Det skriver Politico.

Det er EU-domstolens generaladvokat Gerard Hogan som før en avgjørelse i domstolen sier at religionsfrihet «må respekteres» og at den går foran andre interesser, som dyrevelferdsspørsmål.

Bakgrunnen for kjennelsen er at den belgiske regionen Flandern i 2017 bestemte seg for å forby halal- og kosher slakt. Etter ikrafttredelsen av forbudet 1. januar i fjor, innførte også den vallonske regionen et slikt forbud etter 1. september samme år . Dette gjør hovedstadsregionen Brussel til den eneste regionen i Belgia hvor slaktemetoden fremdeles er tillatt.

Forbud mot å gjennomføre halal er vanligvis berettiget ved å vise til dyrevelferd. Slaktemetoden er basert på at dyret får kuttet strupen og blør i hjel uten noen form for bedøvelse, noe som anses som en brutal og smertefull måte å drepe et dyr på.

Men halalforbudet har ikke minst fremkalt sterke reaksjoner fra Belgias over 500.000 muslimer, som har tatt grep mot det. Og nå ser det ut som EU-domstolen vil gi muslimer retten til å referere til religionsfrihet.

Gerard Hogan, generaladvokat for EU-domstolen, mener det er viktig å beskytte dyrenes beste, men at rituell slakting er en så sentral del av muslimenes religion at den ikke må begrenses.

Dyrevelferdsaspektene ved slaktingen kan bare skjerpes «hvis kjernen i den aktuelle religiøse praksisen, nemlig den rituelle slaktingen, ikke er begrenset», skriver han i en uttalelse.
Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.