«Farmen»-Yassin følte seg krenket og lite forstått fordi TV 2-produksjonen ikke la til rette for halal-slakt.

«Farmen»-deltaker Yassin El Barkani (31) er nemlig muslim og spiser kun halal-kjøtt, skriver Nettavisen.

Så da det var klart for slakt på Fredheim gård, hadde flere deltakere forsøkt å overtale produksjonen til at slaktingen skulle gjennomføres som halal-slakt, slik at også El Barkani skulle kunne få nyte en del av kalvekjøttet.

Til nå har han holdt seg unna kjøttet på gården, men om slaktingen av kalven Stjerne hadde blitt gjennomført på islamsk vis, ville det gitt ham en mulighet til å spise kjøtt underoppholdet.

El Barkani var selv ikke sikker på hvordan halal-slakt gjennomføres, så han ville at produksjonen skulle finne ut av dette.

Det ville de ikke.

For at kjøttet skal være halal, må en troende muslim si en takknemlighetsbønn i Guds navn før dyret avlives, skriver Nettavisen. Men dét er på langt nær alt som må til for at dyret skal være godkjent som halal-slaktet.

For at kjøttet fra et dyr skal være halal, må det være slaktet etter bestemte regler. Blant annet skal dyret vendes i retning Mekka, Guds navn skal påkalles (sure 6, 118), strupens hovedpulsåre kuttes, og dyret tømmes for blod. Denne slaktemetoden er blitt gjenstand for debatt i nyere tid.

El Barkani visste imidlertid ikke dette, og dermed ville heller ikke produksjonen gi ham denne informasjonen, siden det var informasjon utenfra «Farmen» og dermed et brudd på reglene.

Det falt i dårlig jord hos muslimen.

– Jeg kunne ikke få informasjon som kom utenfra «Farmen». De tviholdt på det prinsippet og reglene om at vi ikke skulle få noe svar utenfra, sier El Barkani.

Staten bruker hundrevis av millioner på integrering – imamene motarbeider

Han mente at produksjonen ikke tok hensyn til hans religiøse overbevisning, og følte seg krenket.

– I det øyeblikket følte jeg at produksjonen ikke hadde forståelse, til tross for at de hadde tatt meg med i visshet om min religiøse overbevisning. Det var veldig tungt. Det var en påminnelse om at jeg er annerledes, sier El Barkani.

Muslimen mente at halal-slakting ville ha vært lærerikt for alle vantro nordmenn, som dermed kunne ha lært litt mer om islam.

– Med tanke på inkludering og mangfold, som det snakkes veldig høyt om i disse dager, hadde visning av eksempelvis halal-slakting vært lærerikt for seere som ikke kjenner til praksisen, sier El Barkani.

31-åringen har i store deler av denne sesongen vært den eneste som er muslim, og han hadde ønsket at det ble tatt mer hensyn til dette av produksjonen.

– Jeg hadde kommunisert et ønske om at det ble vist forståelse og hensyn til dette, så jeg hadde et ønske om litt mer fleksibilitet i måten ting skulle gjennomføres på. Nå endte det jo med at alle de andre på gården kunne spise det kalvekjøttet, unntatt meg, sier en krenket El Barkani.

Pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl bøyer selvsagt av for presset, som vanlig er når muslimer går ut i media og klager.

– I år var det ikke planlagt halal-slakt som en del av slaktingen. Vi har forståelse for at Yassin reagerte på dette, men av praktiske og tidsmessige årsaker lot det seg ikke gjennomføre under innspillingen. Vi kan forsikre Yassin om at vi tar tilbakemeldingene hans på alvor, sier pressesjefen.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.