Den private etterspørselen etter sau til halalslakt er økende, skriver Bondebladet. Enkelte bønder selger dyrene vel vitende om at de går en smertefull død i møte, skriver Dyrenes Rett. Skjermdump YouTube

En bonde i Kongsvinger er anmeldt for å ha solgt flere sauer til en person som fraktet dem på tilhenger og avlivet to av dem ved å skjære over strupen uten bedøvelse. Sauene ble deretter lagt tilbake på tilhengeren med de levende dyrene, før de ble stående ett døgn før politiet og Mattilsynet kom til stedet.

Dyrenes Rett skriver fredag at personen som kjøpte sauene har stått tiltalt i Sogn og Fjordane tingrett, og at det er lagt ned påstand om åtte måneder ubetinget fengsel for lovstridig transport og slakting uten bedøvelse.

Mattilsynet har i følge Dyrenes Rett ikke villet svare på om de har politianmeldt bonden som solgte dyrene til smertefull avliving. Dyrenes Rett har anmeldt bonden for lovbrudd.

Også Bondebladet har omtalt saken:

Det var mannens nabo som i fjor høst varslet politiet om en mistenkelig henger. Da politiet kom fant de fire levende sauer, og to døde, inne i hengeren. Mattilsynet ble også tilkalt, og fastslo at de fire sauene som levde måtte avlives.

Hodet til den ene sauen ble sendt til Veterinærinstituttet for obduksjon. Der ble det fastslått at dyret ikke hadde skade forenlig med bedøving.

– Skal man avlive en sau utenfor slakteri skal den skytes i hodet, enten med boltepistol eller med skytevåpen, før den stikkes, sier Stenevik til Bondebladet.

Dyrevelferdsloven § 3, Generelt om behandling av dyr, krever at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Dyrevelferdsloven § 6, Kompetanse og ansvar, krever at dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Andre skal ha nødvendig kompetanse til den aktitiviteten de utfører. Dyreholder skal ikke overlate dyr til personer som det er grunn til å tro ikke kan eller vil behandle dyret forsvarlig.

Det er forbudt i Norge å avlive dyr uten forutgående bedøvelse. Likevel forteller flere sauebønder til Bondebladet at de stadig blir kontaktet av muslimer som ønsker å kjøpe sau for å slakte dem selv. Bladet skriver at også folk som har forsøkt å gi bort sauer på annonsesteder har opplevd å få henvendelser fra personer av utenlandsk opprinnelse. Av disse er noen åpne om at det er til halalslakt, mens andre fremstiller det som at de skal ha sauene hjemme, skriver bladet.

Dyrenes Rett er redd det er snakk om et illegalt nettverk, der bønder selger sauer til halalslakt, vel vitende om at dyrene ikke bedøves før strupen kuttes.

Det er viktig at Mattilsynet og politiet gjør en grundig jobb nå. De må stoppe ikke bare de som kjøper opp dyr til lovstridig slakting, men også de som selger dyrene. De er en sentral del av et illegalt nettverk som utsetter dyr for store lidelser, ifølge Dyrenes Rett.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.