Ungarns grunnlovsdomstol sier at landets lover står over EUs når EU ikke har forankret sine tilstrekkelig. Domstolen tar ikke stilling til migrantspørsmålet.

En EU-domstol har funnet Ungarn skyldig i brudd på EUs lover om å beskytte flyktninger. Bakgrunnen er landets beslutning om å deportere flyktninger til den serbiske grensen.

Justisminister Judit Varga tok EU-kjennelsen til Ungarns grunnlovsdomstol, og ba dem avgjøre om ungarsk lov trumfer EUs i dette tilfellet.

I en kjennelse fredag skriver grunnlovsdomstolen at Viktor Orbans regjering skal forholde seg til nasjonal lovgivning når EU ikke har tatt passende skritt for å sikre felles gjennomføring av EU-lovgivning.

I det konkrete tilfellet der Ungarn er dømt for å ha deportert migranter til den serbiske siden av de to landenes felles grense, tar grunnlovsdomstolen ikke stilling til spørsmålet.

Dermed forblir det uklart om EUs lover står over ungarsk lov i spørsmålet om migranter. Det er ikke umiddelbart kommet flere detaljer om den ungarske kjennelsen, skriver Reuters.

En lignende sak har funnet sted hos Ungarns innvandringskritiske meningsfelle og nabo Polen. Her landet domstolen på at EU-lov ikke har forrang over polsk lov i alle tilfeller.

EU-kommisjonen og en rekke EU-land har tidligere advart om at Polen og Ungarn ikke kan drive alenegang. De mener dette kan true hele fundamentet for EU og det indre marked.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.