Viktor Orban. Foto: AP Photo/Anna Szilagyi

Ungarns statsminister Viktor Orban antydet muligheten for at Ungarn kan forlate EU, da han startet sin valgkamp lørdag. Han er lei av at EU skal diktere landets politikk for blant annet asyl og innvandring.

NTB-DPA skriver om saken, og beretter at dette er første gang Orban snakker om et slikt skritt for Ungarns vedkommende.

– EU fører en hellig krig, en jihad, under slagordet om rettssikkerhet, sa den ungarske statsministeren i en tale til støttespillere i Budapest.

Han krevde mer toleranse fra EU overfor Ungarn, og sa at det ellers ikke vil være mulig å fortsette på samme vei.

Orbans uttalelse kommer noen få dager før EU-domstolen i Luxembourg kommer med sin kjennelse om EUs nye rettssikkerhetsmekanisme.

De nye reglene åpner for at land som bryter med det EU-apparatet definerer som grunnleggende rettsstatsprinsipper,  vil få overføringene fra EUs budsjett kuttet.

Ungarn og Polen har protestert kraftig på ordningen og har levert inn en klage. Det går i korthet ut på at de to landene ikke finner seg i å la EU diktere hvordan den nasjonale politikken for eksempelvis asyl og innvandring skal være.

Domstolens kjennelse kommer onsdag.

EUs organer og menneskerettsgrupper anklager Orban, som har hatt makten i Ungarn siden 2010, for å avvikle demokratiet og rettssikkerheten i landet, ved at landet fører sin egen, nasjonalt orienterte politikk på en del områder.  Orban gikk hardt ut mot denne vurderingen lørdag.

– For dem er rettssikkerheten et middel som de vil bruke til å tvinge oss til å bli noe som ligner på dem, sa han. Men Ungarn vil ikke bli som Vest-Europa, føyde han til, og pekte på asyl- og familiepolitikken.

Les også: 

Europa: Ingen festning mot migranter, selv om det har blitt flere murer

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.