Polen vil fortsette å respektere EUs bindende lovverk, heter det i en uttalelse fra regjeringen. Dermed går regjeringen mot landets grunnlovsdomstol.

Uttalelsen, som lørdag kom fra landets utenriksdepartement, kommer etter massiv kritikk og spørsmål rundt Polens holdning til EUs lovverk.

Landets grunnlovsdomstol slo tidligere denne uka fast at enkelte av unionens lover er i strid med den polske grunnloven. Avgjørelsen er imidlertid ikke bindende med mindre den vedtas av regjeringen.

– Alle forpliktelser som stammer fra både primær og sekundær EU-lov fortsetter å gjelde, og vil derfor bli respektert av Polen, heter det i uttalelsen, skriver Reuters.

Avgjørelsen fra grunnlovsdomstolen vakte oppsikt og førte til krise i EU. EU-kommisjonens leder Ursula van der Leyen sa at EUs rettsregler har forrang foran vedtak i det polske rettsvesenet, og krevde at landet innordner seg.

Kommisjonen vurderte å sette i verk økonomiske straffetiltak mot Polen. Frankrikes EU-minister kalte vedtaket «et angrep på unionen».

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.