Mateusz Morawiecki taler til EU-parlamentet i Strasbourg den 19. oktober 2021. Foto: Ronald Wittek / Pool Photo via AP / NTB.

Under en debatt i EU-parlamentet tirsdag formiddag anklaget Polens statsminister Mateusz Morawiecki EU for utpressing av Polen, melder AFP.

Bakgrunnen for anklagen er at EU-kommisjonen holder igjen EU-midler for 36 milliarder euro til Polen på grunn av striden mellom EU og Polen om rettsstatlige spørsmål og EU-rett.

I debatten sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at unionen kommer til å tøyle Polen.

«We cannot and we will not allow our common values to be put at risk,» she said, enumerating legal, financial and political options being considered.

Den polske statsministeren forsikret at han ikke vil la EU-politikere drive med utpressing av Polen:

Morawiecki, in a speech running over his allotted time, hit back by saying «it is unacceptable to talk about financial penalties… I will not have EU politicians blackmail Poland».

Striden mellom EU og Polen fikk nylig en ekstra dimensjon, da den polske grunnlovsdomstolen fastslo at polsk rett står over EU-retten i Polen. Kjennelsen har fått observatører til å spørre seg om Polen er på vei ut av unionen.

Von der Leyen er dypt betenkt over den polske grunnlovsdomstolens kjennelse, melder Associated Press (AP):

Addressing EU lawmakers in Strasbourg, European Commission president Ursula von der Leyen said she is deeply concerned by the ruling, which she said is “a direct challenge to the unity of the EU” and undermines the protection of judicial independence.

Debatten i EU-parlamentet tirsdag eskalerer striden, skriver Bloomberg.

In an address to European lawmakers in Strasbourg, Morawiecki said the European Commission was using “financial blackmail” in delaying Warsaw’s request for 36 billion euros ($42 billion) in stimulus funds from the EU. He also said that the bloc’s top court was conducting a “silent revolution” with its rulings, which go against democratic standards.

I et brev til EUs regjeringssjefer mandag skrev den polske statsministeren at unionen risikerer å bli «en sentralstyrt organisasjon drevet av institusjoner uten demokratisk kontroll», skriver Financial Times.

“Unfortunately, today we are dealing with a very dangerous phenomenon whereby various European Union institutions usurp powers they do not have under the treaties and impose their will on member states,” Morawiecki wrote in the letter.

“This is particularly evident today as financial tools are being used for such a purpose. Without any legal basis, there is an attempt to force member states to do what the institutions of the union tell them to do — irrespective of any legal basis for imposing such demands. Such a practice cannot be accepted.”

Til tross for den pågående striden med EU insisterer Morawiecki på at Polens plass er i unionen.

Hvorvidt EUs egne regler gir unionen de legale instrumentene som er nødvendige for å ekskludere et medlem, er da også uklart. Det reiser spørsmål om hvorvidt Polen gjør seg ekstra vanskelige for å avskrekke EU fra fremtidige konfrontasjoner med landet.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.