EU opptrer som et imperium, og behandler Polen som en koloni, ikke som en partner. Dialogen mellom EU og Polen fremstår som en dialog mellom døve. Nasjonal selvråderett står på spill.

Dette hevder jusprofessor Andrew Tettenborn i en kronikk i Spiked.

Krangelen har pågått i flere år, og startet da Partiet for lov og rettferdighet (PiS) endret reglene for utnevnelse og oppsigelse av Polens dommere.

Polen hevder dette var nødvendige regelendringer for å fjerne daukjøtt fra kommunisttiden og forhindre korrupsjon i rettsvesenet, mens kritikerne anklager Polen for å bedrive politisk styring av det juridiske systemet.

Brussels wants Poland to reverse the changes, arguing that they compromise judicial impartiality. The EU says that this is not merely a domestic matter but a matter of EU law, because a Polish court might one day have to adjudicate on EU citizens’ rights.

EU får støtte fra de fleste europeiske domstolene, som svært gjerne vil utvide EUs makt. I et forsøk på å løse problemet tok Polens statsminister Morawiecki saken opp i den polske grunnlovsdomstolen. Spørsmålet var enkelt, men avgjørende: Hvis det oppsto en konflikt mellom EUs lover og den polske konstitusjonen fra 1997, hvilken jus skal da få det siste ordet?

Grunnlovsdomstolen stemte 12–2 for at den polske konstitusjonen skulle ha forrang. Dette ble ikke særlig godt mottatt i Brussel.

For over 50 years it has been holy writ that EU law always prevails over national law – constitutional or otherwise.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen gjentok EUs linje i Europa-parlamentet.

She painted any denial of the primacy of EU legislation as an unacceptable attack on the ‘rule of law’.

Riset bak speilet er massive økonomiske sanksjoner, som alt i alt kan frata Polen overføringer på over 70 milliarder euro. Et enormt beløp for Polen.

Morawiecki gikk til motangrep. Hverken han eller det polske folket ønsker en Polexit. Dessuten er Polen viktig for EU, særlig i forhold til de investeringsmulighetene landet har å tilby særlig tysk kapital.

Men Polen kan ikke akseptere en europeisk superstat som behandler Polen som en koloni. Trusselen om økonomiske sanksjoner oppfattes derfor som ren utpressing fra EUs side.

Les også: Polens statsminister: – EU driver utpressing av Polen

Hovedproblemet for EU er at Morawiecki langt på vei har rett, mener Tettenborn. Men dette kan ikke Brussel akseptere. Dermed ender dialogen rundt de juridiske uenighetene opp som en samtale mellom to døve. Ingen hører hva motparten sier.

Morawiecki and the PiS insist that as far as they are concerned, the Polish courts have the last word about what the law is in Poland. Von der Leyen says that Poland is in the EU and EU law prevails throughout the bloc, and so that’s that.

Spørsmålet er mer politisk enn juridisk, og den polske statsministeren står på fast grunn. Brussel vil ekspandere sin makt, som alltid. De vil ha carte blanche til å selv bestemme hvor langt EUs makt strekker seg. Men dette stemmer dårlig overens med tanken om at EU er en sammenslutning mellom suverene stater.

Dette var også poenget i et brev Morawiecki sendte til EU-parlamentet, hvor han beskrev en utvikling som gradvis fratok medlemsstatene suvereniteten, og som er i ferd med å omforme EU til en sentralmakt, styrt og kontrollert av institusjoner utenfor medlemsstatenes demokratiske kontroll.

Les også: Flykapringen i Hviterussland avslører EUs endeløse svakhet

Noen stemmer har advart EU mot å fortsette sin bøllete opptreden mot Polen. Faktisk er Angela Merkel en av dem som oppfordrer EU til å tenke seg om.

For å bedrive rå utpressing av Polen vil neppe virke. Polen og de andre landene i Sentral-Europa har en historie som medfører en dyp skepsis mot antidemokratiske, overnasjonale systemer. Tretti sølvpenger er neppe nok til å endre på dette.

En konsekvens av en slik utpressingstaktikk kan tvinge Sentral-Europa til å søke om finansiell hjelp andre steder. Kina kan fort se gode muligheter her, og det er allerede tendenser til utvidet økonomisk samarbeid mellom Kina og Sentral-Europa. Midt i Budapest finner man et massivt campus bygd av Fudan University fra Shanghai, til en prislapp på 1,5 milliarder euro. Ungarn samarbeider i tillegg med Russland i utbygging av kjernekraft og import av gass.

EU har et valg. De kan akseptere at de sentraleuropeiske landene får beholde en viss selvråderett når det gjelder konstitusjon, innvandring og enkelte andre områder hvor de skiller seg klart fra Vest-Europa, slik som kjønnspolitikken.

Dette vil nok være den mest fornuftige løsningen for EU, hvis man ønsker å beholde Sentral-Europa som en lojal partner i EU-samarbeidet og begrense innflytelsen til Kina og Russland.

Men spørsmålet er om en slik ydmykhet er mulig for arrogante EU-politikere. Andrew Tettenborn er ikke overbevist, og avslutter sin kronikk slik:

I am not betting on it.

The EU is treating Poland like a colony 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.