Ungarns statsminister Viktor Orbán ankommer EU-toppmøtet i Brussel den 16. oktober 2020. Foto: Olivier Hoslet via AP / NTB.

Ungarn står fast ved sitt veto mot EUs langtidsbudsjett og kriseplan, sa den ungarske statsminister Viktor Orbán fredag i et intervju med den nasjonale radiostasjonen Kossuth Radio som er omtalt av Politico.

Uttalelsen kom etter at Polens visestatsminister Jaroslaw Gowin i Warszawa onsdag sa til pressen at det kunne finnes rom for kompromiss med EU om den såkalte rettsstatsklausulen, som i sin opprinnelige form ville gjøre det mulig å stanse pengeoverføringer til land som unionen mener ikke respekterer rettsstaten.

Polen og Ungarn mistenker at Brussel vil bruke klausulen som et politisk pressmiddel mot de to landene, for eksempel ved å tvinge dem til å ta imot migranter. Men en mulig løsning kan være en bindende erklæring om at klausulen bare kan knyttes til selve bruken av EU-midlene, foreslo Gowin.

Det er imidlertid høyst tvilsomt at den polske statsminister Mateusz Morawiecki, som er en større hardliner enn sin nestkommanderende, har noen større sans for kompromissforslaget, for Polens offisielle linje har ikke endret seg:

But on Friday morning, a Polish government spokesperson reiterated that Warsaw «maintains its position in its entirety.»

«Only provisions consistent with the treaties and conclusions of the European Council may be accepted by Poland,» the spokesperson continued, pouring cold water on the notion that Gowin’s comments hinted at a possible way forward in the weeks-long stalemate.

Orbán er på sin side helt klar på at et kompromiss ikke ville virke:

When asked by state-owned Kossuth Rádió about the Polish deputy prime minister’s statement, Hungary’s Orbán dismissed the declaration as unworkable. He said the Hungarian government «insists» that the issues of funding and the rule of law be separated.

EU er utålmodige etter å få frigjort de 1800 milliarder euroene som er satt av til uniones kriseplan for å hanskes med den økonomiske nedgangen som følge av koronapandemien.

Kritikere av Polen og Ungarn mener at de to landene har mye å tape på en forsinkelse av kriseplanen, men det bestrider Orbán:

The prime minister also argued Hungary would not lose out financially if the bloc’s 2021-2027 EU budget is not adopted on time.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen skal nylig ha sagt til EU-parlamentets president David Sassoli at kriseplanen kan iverksettes uten at Polen eller Ungarn er med.

Men heller ikke dette ser ut til å affisere Orbán. Det italienske nyhetsbyrået ANSA siterer fra intervjuet på Kossuth Radio:

Ungarn trenger ikke hjelp av Next Generation EU. Det er feil å hevde at det ville være et stort problem for oss å stå utenfor. Det handler uansett om lån som vil øke den offentlige gjeldsbyrden.

Orbán antydet også at det finnes fordeler ved å stå utenfor EU som sådan, og fremhevet Storbritannia som eksempel:

Referring to the U.K.’s decision this week to approve the BioNTech/Pfizer vaccine, Orbán implied that the country was able to move faster because of Brexit, raising questions for Brussels that go beyond the pandemic.

A country that left the bloc and sought its own way «can protect the health and life of its citizens sooner than us who stayed inside,» the prime minister said.

Den ungarske statsministeren lufter i praksis tanken om at landet kan komme til å forlate EU.

En slik antydning kan forandre reglene i det politiske spillet frem mot neste EU-toppmøte den 10. desember, der Brussel håper å kunne rydde budsjettproblemene med Polen og Ungarn av veien. Unionen har neppe noen større lyst til at Ungarn følger etter Storbritannia ut døren.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.