Viktor Orbán under en pressekonferanse etter samtaler mellom Visegrad-landene i Lublin i Polen den 11. september 2020. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Den ungarske statsminister Viktor Orbán antyder i et brev til EU-president Charles Michel at Ungarn ikke vil gi sin tilslutning til EUs langtidsbudsjett og gjenreisningsfondet som unionen fremforhandlet i juli.

Politico, som har fått innsyn i Orbáns brev til presidenten for Det europeiske råd, skriver:

“On the basis of the reports available about the content of this agreement, I understand that it does not meet the requirement which Hungary clearly expressed several times in the course of negotiating the deal, therefore I shall not be able to support it,” Orbán wrote.

Bakgrunnen for Ungarns varslede veto er at EU truer med å stanse utbetaling av fellesmidler til Ungarn og Polen, som etter unionens oppfatning ikke respekterer rettsstatens prinsipper, noe de to landene avviser:

EU institutions, international organizations and rights groups have all accused the governments of Hungary and Poland of undermining democratic standards and the rule of law. Budapest and Warsaw dismiss the allegations and have tried to make any scheme linking EU funds to the rule of law as weak as possible, arguing it is biased against them.

Orbán markerer på denne måten at kampanjen mot de to landene risikerer å forsinke bestrebelsene på å sette ny fart i økonomien, som er kraftig svekket på grunn av koronapandemien:

EU leaders agreed last July on a historic €1.8 trillion budget and coronavirus recovery package. But Hungary and Poland have indicated they would block the budget deal if they could not accept the terms of the rule-of-law mechanism, even though it is a separate measure.

Til tross for at mange sentrale avgjørelser i EU krever enstemmighet, lar ikke lederen for EPP-gruppen i EU-parlamentet seg affisere av brevet fra Orbán:

«I think we have to go forward and Viktor Orbán will not change the outcome of last Thursday,” said Manfred Weber, the leader of the European People’s Party group in the European Parliament, which includes members of the Hungarian leader’s Fidesz party.

Striden mellom EU og de østeuropeiske landene tolkes gjerne som en kulturkrig, der land som ikke ønsker ting som masseinnvandring og kjønnsideologi velkommen, støter mot EU-institusjoner som gjør det.

Spørsmålet som reises i forbindelse med det politiske spillet, er om EU oppgir truslene om tilbakeholdelse av fellesskapsmidler for å lose budsjettet og redningspakken i havn.

 

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂