Polens statsminister Mateusz Morawiecki under et møte i EU-hovedkvarteret i Brussel den 11. desember 2020. Foto: Olivier Hoslet / Pool via AP / NTB.

EU-lederne inngikk torsdag et kompromiss med Polen og Ungarn i den bitre striden om unionens langtidsbudsjett og kriseplan, som de to statene nedla veto mot på grunn av en klausul som ville ha stanset pengeoverføringer til land unionen mener bryter rettsstaten.

I henhold til kompromisset vil klausulen begrenses til å sikre at EU-midlene benyttes i samsvar med kriteriene. Temaer som migrasjonspolitikk, abort eller LGBT-rettigheter kommer ikke i betraktning, sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki ifølge en AFP-melding som er offentliggjort av France 24.

Begge sider i striden sa seg fornøyde etter at avtalen var i havn:

“Today’s agreement shows that insight triumphs over egoism. With this financial package, Europe can emerge powerfully from the crisis,” German finance minister Olaf Scholz said in a statement.

“We have defended the interests of Hungary. D-Day was a success!” Hungarian Prime Minister Viktor Orban said.

And his Polish counterpart Mateusz Morawiecki said: “We fight for our rights. We fight for clarity, we fight for certainty of law, and we fight for the EU treaty so that they are not circumvented by the secondary law.”

Både Polen og Ungarn anklager Brussel for å bruke anklager om brudd på rettsstaten som brekkstang for å påtvinge de to landene politikk de ikke ønsker.

Den politiske striden mellom Brussel og de konservative regjeringene i Øst-Europa er neppe over med dette, men konflikten om budsjettet viser at de enkelte statene er rede til å stikke kjepper i hjulene for hele unionen hvis denne oppfattes som at den prøver å krenke medlemslandenes suverenitet.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.