Zbigniew Ziobro. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB,

Polen bør kutte sine innbetalinger til EU-budsjettet og bruke vetoretten mye mer aktivt hvis Brussel fortsetter å holde igjen EU-midler som er ment for landet, sier Polens justisminister Zbigniew Ziobro.

EU-kommisjonen ville opptre illegitimt dersom den fortsetter å bruke striden om rettsstaten i Polen som argument for ikke å utbetale EU-midlene, sier Ziobro til Financial Times.

The commission, the EU’s executive arm, has already delayed the approval of €36bn in pandemic recovery funding for Poland over the feud but is under pressure from the European parliament to use a so-called “conditionality mechanism” to take more action.

Dersom EU-domstolen gir kommisjonen medhold i bruken av rettsstatsmekanismen, bør Polen nedlegge veto i alle saker som krever enstemmighet i unionen, og revurdere landets forpliktelser i klima- og energipolitikken, mener den polske justisministeren.

Det er ikke rimelig at Polen betaler inn til et felles budsjett, for siden å bli avskåret fra å motta midler fra det samme budsjettet, sier Ziobro.

Men rettsstatsmekanismen er egentlig bare et påskudd, for Brussels egentlig agenda er en helt annen, nemlig å fremkalle et regjeringsskifte i Polen, mener han:

“The European Commission is posing impossible conditions because its real goal is not to achieve a supposed rule of law but to change the government in Poland,” he added.

“It is sending a message to Poles: if you support this government, you will not get money from the EU. It is not their concern for the rule of law but a contradiction — a political diktat enforced by blackmail and an attempt to undermine a democratic decision of several million Poles.”

Ziobro, som tilhører partiet Solidarna Polska (Det forente Polen), er blant medlemmene i den polske regjeringskoalisjonen som ikke vil utelukke at Polen melder seg ut av EU. Polen vil være med i et fellesskap av suverene nasjonalstater, sier han.

Asked about the future relationship, he said that the place of Poland was in “the Union that it joined: based on partnership of sovereign nations and states, not on the rule of the strongest and Brussels bureaucracy that is lacking democratic controls.”

However, he insisted that his party would not accept any concessions to Brussels that would result in Polish sovereignty being limited. “We will never agree for Poland to have the status of a colony,” he said.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki, som tilhører Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) har flere ganger sagt at det ikke er aktuelt å melde seg ut av EU, men at Polen vil bekjempe den sentralistiske linjen i Brussel.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.