EU-kommisjonen går for første gang til skrittet å redusere EU-midler øremerket for Polen for å dekke en bot som landet er ilagt.

Polen ble pålagt å betale en bot på nesten 15 millioner euro (150 millioner kroner) fordi myndighetene nektet å stenge en brunkullgruve. (NTB-AFP)

EU-kommisjonen kunngjorde tirsdag at den har besluttet å kutte i overføringene til Polen for å dekke boten. Dette til tross for at Polen har kommet til enighet med nabolandet Tsjekkia om den omstridte gruven.

Last week, Warsaw struck a deal with Prague to end a long-running — and increasingly expensive — dispute over an open-pit coal mine near the Czech border. Polish President Andrzej Duda also proposed a law that would dismantle the disciplinary chamber of the Supreme Court. The chamber is a key issue in the rule of law dispute between Poland and the EU because it’s seen as a way of punishing judges who don’t fall in line with political demands.

“The proposed regulation … is aimed at giving the Polish government the tools to end the conflict with the European Commission and unblocking the National Recovery Fund,” Duda said, referring to the €36 billion in grants and loans for the EU pandemic relief program that Brussels isn’t paying to Warsaw.

The government desperately needs that money at a time when inflation is rising steeply and parliamentary elections are set for 2023; it’s already blanketed the country with billboards trumpeting the river of cash heading Poland’s way.

EU-ledere har informert den polske regjeringen om at overføringene vil bli redusert fra og med neste uke.

Politico

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.