Den norske medisinstudenten Marie Andersen har blitt en internettsensasjon etter at hun ble avbildet med et antisemittisk skilt under en pro-palestinsk demonstrasjon i Warszawa lørdag. Universitetet tar rettslige skritt, og studenter forlanger at hun blir utvist.

Andersens åpenbare rasisme og antisemittisme har vakt forakt og avsky verden rundt.

Møt Marie Andersen, skriver Visegrád 24:

– Hun er norsk medisinstudent ved Det medisinske universitetet i Warszawa.

– She is a Norwegian medical student at the Medical University of Warsaw.

X-meldingen har over 72.000 likes, nesten 25.000 delinger og over 10.000 kommentarer.

Ikke jøder. Selvfølgelig ikke jøder.

Jenny Medlicott i LBC, Leading Britain’s Conversation, har skrevet om saken:

– Den norske medisinstudenten Marie Andersen har forsøkt å forsvare sin antisemittiske plakat og insisterer på at plakaten handlet om «den israelske regjeringen», mens den viste davidsstjernen plassert ved siden av ordene «hold verden ren».

– Norwegian medical student Marie Andersen has attempted to defend her anti-Semitic poster as she insisted it was about the “Israeli government” while it showed the Star of David being binned next to the words “keep the world clean”.

I et intervju med NEXTA sa hun at davidsstjernen ikke representerte jøder, men den israelske regjeringen:

– Ikke jøder. Selvfølgelig ikke jøder. Religionsfrihet er også en menneskerettighet, som vi støtter, men vi støtter ikke den israelske regjeringen og det etniske folkemordet de begår akkurat nå mot det palestinske folket.

– Not Jews. Of course, not Jews. Freedom of religion is also a human right, which we support, but we do not support the Israeli government and the ethnical genocide they are doing right now to the Palestinian people.

;

Jeg støtter Hamas’ rett til å stå opp for seg selv

På spørsmål om hva som skjedde den 7. oktober, dagen Hamas startet sitt terrorangrep på Israel, sa Andersen:

– Hamas motsto folkemordet og 75 år med undertrykkelse. Det de gjorde mot sivile, er selvfølgelig ikke ok, men ifølge FN-resolusjonen er det deres rett å stå opp for sine rettigheter og frihet.

– Hamas were resisting the genocide and their oppression that’s happened for 75 years. And what they did to civilians is, of course, not ok but according to UN resolution it is their right to stand up for their rights and freedom.

Hun fortsatte:

– Jeg støtter selvfølgelig ikke drap på sivile, men jeg støtter Hamas og palestineres rettigheter til å stå opp for seg selv.

– She continued: I do not support the killing of civilians, of course, but I support Hamas and Palestinians’ rights to stand up for themselves.

Det er forstått at Andersen har studert medisin i fem år og er gift med en jordaner, skriver Medlicott.

Universitetet ber om unnskyldning

I en uttalelse ba universitetet om unnskyldning og sa at de tar rettslige skritt:

En grunnleggende verdi omfavnet av universitetet er en dyp respekt for hvert individ. Vi fordømmer alle uttrykk for hat, inkludert dem som er forankret i nasjonalitet og rase. Den aktuelle hendelsen skjedde utenfor det medisinske universitetet i Warszawa. Myndighetene ved universitetet har tatt passende rettslige skritt.

Polens president har kommentert saken

NEXTA skriver:

Polens president Andrzej Duda kommenterte den skandaløse hendelsen med den norske studenten Marie Andersen. Hun som dro til en anti-israelsk protest i Warszawa med en plakat «Hold verden ren» og et bilde av «davidsstjernen» i en søppeldunk:

– Til minne om dem som ble drept under Holocaust vil vi polakker aldri gå med på manifestasjoner av antisemittisme i noen form. Dette er fullstendig i strid med verdiene som Republikken Polen er basert på.

Studenter forlanger at Andersen utvises

Etter at bildet og videoen av Andersen gikk verden rundt, har studenter ved universitetet gått sammen om et åpent brev der de ba om at hun utvises på grunn av det avskyelige og uakseptable skiltet. De skrev blant annet:

– Vi må kollektivt fordømme og bekjempe enhver form for hat og fordommer, spesielt innenfor veggene til våre anerkjente utdanningsinstitusjoner, heter det i brevet.

– We must collectively condemn and combat any form of hatred and prejudice, especially within the walls of our esteemed educational institutions, the letter reads.

NEXTA viser flere opptak fra Warszawa på lørdag

More footage from today’s anti-Israel rally in #Warsaw pic.twitter.com/4GHf5oOEgJ

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.