En norsk medisinstudent i Polen er utestengt fra universitetet hun studerer ved i Warszawa etter en pro-Palestina-marsj i den polske hovedstaden 21. oktober.

Den norske kvinnen holdt under demonstrasjonen opp en plakat der det israelske flagget og davidsstjernen ble kastet i en søppelbøtte sammen med ordene «Keep the world clean» («Hold verden ren» på norsk). Dette skapte sterke reaksjoner og plakaten ble tolket som antisemittisk av flere, inkludert den israelske ambassadøren i Polen og visestatsråd Pawel Jablonski i utenriksdepartementet i Warszawa.

– Det er ikke plass til noen form for hatefulle ytringer eller vold ved det medisinske universitetet i Warszawa, skriver rektor Zbigniew Gaciong i en uttalelse til nyhetsnettstedet Onet.

Han viser til at studenten ble innkalt på teppet første arbeidsdag etter hendelsen for å forklare hva som hadde skjedd. På bakgrunn av dette opplyser Gaciong at han umiddelbart besluttet å suspendere henne. Politiet er også varslet om saken for å undersøke om plakaten utgjorde et brudd på polske lover.

Under demonstrasjonen, som fant sted 21. oktober, ble studenten intervjuet av den belarusiske nyhetskanalen Nexta. På spørsmål om det var meningen at banneret skulle bety at verden skulle holdes ren for jøder, benektet den norske studenten dette.

– Nei, nei, nei, nei, svarer kvinnen. Religionsfrihet er også en menneskerettighet, som vi støtter, men vi støtter ikke den israelske regjeringen og etnisk folkemord på det palestinske folk. Vi elsker jøder. Jøder, kristne og muslimer. Plakaten handler om den israelske regjeringen, Ikke det israelske folket, svarte den norske studenten.

Hun ba senere om unnskyldning for plakaten i en melding i sosiale medier.

Israels ambassadør i Polen, Jacob Livne, erklærte imidlertid at banneret var «åpenbar antisemittisme» og oppfordret polske myndigheter til å ta affære.

Norsk medisinstudents åpen­bare anti­semittisme har vakt forakt og avsky verden rundt

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.