Ganske umiddelbart ble Hamas’ rasistiske, pogromistiske jihad mot Israel lørdag 7. oktober hyllet av den vestlige venstreside som «frihetskamp» og «avkolonisering» – ikke bare av en håndfull isolerte ekstremister – hyllesten kom fra journalister, akademikere, professorer og studentorganisasjoner, «antirasister» og efter litt også fra klimabevegelsen. 

Venstresiden er langt fra stagnert

Ikke siden Holocaust er det blitt tatt så mange jødiske liv på en enkelt dag. På skrytevideoene morderne la ut snakket de ikke om drepte israelere, de snakket om drepte jøder. I det ligger en distinksjon som går «antirasistene» hus forbi.

Som vi skjønner er den mer radikale venstreside en levende kraft og langt fra stagnert. Miljøvennlighet er blitt en del av en bredere antivestlig/antikapitalistisk bevegelse. 

At klimaaktivister og jødehatende palestinaaktivister finner tonen efter terrororganisasjonen Hamas’ angrep på den israelske sivilbefolkning, avspeiler en viss logikk – de er begge drevet av motvilje, ennsi hat mot Vestens tradisjonelle verdier. 

Antivestlig allianse

Men det finnes skjær i sjøen for denne antivestlige alliansen mellom klima- og palestinaaktivister. 

Mandag holdt Extinction Rebellion en demonstrasjon foran Den internasjonale straffedomstolen i Haag hvor de krevde at Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal stilles for retten. Og det er det gode grunner til, ifølge Extinction Rebellion: Netanyahu er en krigsforbryter som begår folkemord på det palestinske folk. På en av plakatene skal han være sammenlignet med Adolf Hitler.


Kolonialisme, rasisme og klima

Det dette viser er at ekstremisme på ett område glir sømløst over i ekstremisme på et annet område. Extinction Rebellion har kunngjort at de fra nu av vil fokusere på mer enn klima – og her er palestinernes sak tilsynelatende en del av den nye agendaen. I en trådposting twitret de at:

– Extinction Rebellion (XR) er en desentralisert bevegelse som er forpliktet til deltagelse og inklusivitet. Det betyr at alle som slutter seg til våre krav, verdier og prinsipper, kan delta og organisere aksjoner som passer inn i XR.

Utvidelsen av aksjonsmarkedet ble antydet allerede ifjor da de erklærte at kolonialisme, rasisme og klima er en del av det samme råtne system.

– Døden for Allahs sak er vårt høyeste ønske

Greta Thunberg ser sin klimaaktivisme som en kamp mot en større urettferdighet hvori inkluderes rasisme, homofobi og kapitalisme. Efterat Hamas kopierte Islamsk Stat og begynte å halshugge alt fra spedbarn og oppover, har hun omfavnet palestinerne. 

Greta overser Hamas’ barbari og beskylder Israel for folkemord i Gaza. Hun later ikke til å ha fått med seg at Gazas befolkning er fordoblet de siste 25 år. Hun har antagelig heller ikke lest Hamas’ charter av 1988 hvor det av formålsparagrafen fremgår at «Allah er vårt mål, profeten vår modell, Koranen vår grunnlov. Jihad er vår vei og døden for Allahs sak vårt høyeste ønske.»

Vesten må snus på hodet

I likhet med Extinction Rebellion tar hun til orde for en dyptgripende endring av systemet – det gjelder ikke bare energisektoren; hele det tradisjonelle Vesten må snus på hodet.

I denne kursendringen finner altså klimaaktivistene en ny alliert i «undertrykte» muslimer – og med rekruttering av muslimer fremstår ikke de unge privilegerte representanter for den hvite velutdannede europeiske middelklasse som fullt så etnisk rengjort som tidligere.

Hvor «bærekraftig» denne anti-vestlige alliansen er, er et annet spørsmål. Det er nemlig endel ulikheter mellom det venstreorienterte Extinction Rebellion og konservative muslimer. 

Kampen mot homofobi på vent?

De to gruppenes tilnærming til bokstavbevegelsen er det område hvor det kanskje først kan oppstå samarbeidsproblemer. Regnbueflagg er ved flere anledninger blitt trampet ned under pro-palestinske demonstrasjoner. Vet klimaaktivistene at homofili kan straffes med ti års fengsel i de palestinske områdene? Og at muslimer for eksempel i Gaza har kastet homofile fra taket av høyhus?

Den grønn-grønne alliansen (grønt var profeten Muhammeds og islams foretrukne farve) er blitt synliggjort med klimaekstremistenes omfavnelse av umenneskelig palestinsk terror, men den er neppe levedyktig og beviser knapt noe annet enn at det er kort vei fra én form for ekstremisme, til en annen. 

Klima for jødehat

Eller kanskje ikke. Begge nyansene av grønt vil tilbake til noe som var, klimaekstremistene til naturen som den var før mennesket angivelig satte seg i solens sted som klimapåvirker. Muslimene til et uskyldsrent, monokulturelt samfunn på profetens tid, altså på 600-tallet efter Kristus. Om ikke annet er det klima for jødehat i begge grupperinger.

 

Greta Thunberg befester sin rolle som ekstremist

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.