Foto: Philipp Peyman Engel / X.

– Høyreekstremismen er et stort problem, men når det gjelder det daglige jødehatet, er det islamister, sekulære muslimer og venstre­ekstremist­er som truer oss, sier den tyske, jødiske avisen Jüdische Allgemeines sjef­redaktør Philipp Peyman Engel.

Kraftsalven fra Engel er gitt i et intervju med Die Welts sjefredaktør Ulf Poschardt som ble offentliggjort i forrige uke.

Jüdische Allgemeine er blitt prisbelønt for dekningen av Hamas’ terrorangrep mot Israel den 7. oktober 2023, og avisen har under Engels ledelse blitt en tydeligere og mindre dempet stemme i tysk offentlighet. Mesteparten av mediebransjen har totalhavarert i dekningen av jødehat, Israel og Midtøsten, mener han.

Die Welt: Hva mener du egentlig?

Philipp Peyman Engel: Ett eksempel: Hvorfor snakker de aller fleste i bransjen om «pro-palestinske» protester når Israel- og jødehatere stormer campus ved Freie Universität Berlin, krever utslettelse av Israel og en ny terrorbølge mot jøder, markerer og truer andre mennesker med Hamas-trekanter, krenker eiendomsretten og begår skadeverk?

Er demonstrasjoner i regi av det nynazistiske partiet Der Dritte Weg «pro-tyske»? Og ville våre journalistkolleger også støttet de «pro-palestinske» demonstrasjonene hvis demonstrantene ikke var fra venstresiden og det muslimske miljøet, men høyreekstreme som krevde Israel utslettet og oppfordret til vold mot jøder? Det hadde de aldri gjort. Og det med rette.

En nylig undersøkelse som Palestinian Centre for Policy and Survey Researc gjennomførte i Gaza og på Vestbredden, viste at 73 prosent av de spurte mente at Hamas handlet riktig da bevegelsen gjennomførte terrorangrepet 7. oktober i fjor.

Da Jüdische Allgemeine skrev om dette, ble avisen av både muslimer og venstreekstreme anklaget for rasisme, jødisk overhøyhet, «retorisk forberedelse av koloniseringen av Gaza» og oppfordring til folkemord, til tross for at den ikke har skrevet noe i disse retningene, sier Engel.

Beskyldningene kommer fordi de har et forklaringsproblem, mener han.

Det handler om tallrike uttalelser som formidler rent hat og jødehat. Vi bør snakke om resultatene av undersøkelsen, nemlig at over 70 prosent av palestinerne i Gaza og på Vestbredden er for 7. oktober. Det er det som er skandalen. Ikke at vi rapporterer om det.

Jobben hans er ikke helt ufarlig:

Fiendtligheten var ikke liten før, men etter 7. oktober har den nærmest eksplodert. Trusler som «jeg vet hvor du bor, jeg skal hugge hendene av deg, det er blod på hendene dine, barnemorder» gjør noe med deg.

Resultatet av jødehatet er at jødedommen i Tyskland holder på å bli usynlig, forklarer Engel.

Nesten ingen tør lenger å gå med kippa eller andre symboler på gaten fordi sannsynligheten for å bli angrepet verbalt eller fysisk er for stor. Antallet registrerte antisemittiske tilfeller øker eksponentielt.

Mesteparten av hatet kommer fra venstresiden og islam:

Høyreekstremisme er et stort problem. Men når det gjelder det hverdagslige jødehatet, må man innse det uten å generalisere: Det er islamister, sekulære muslimer og venstreekstremister som utgjør en massiv trussel mot oss, som gjør livet vårt til et helvete.

Opplever du også at mange medlemmer av det jødiske samfunnet tenker på å forlate Tyskland, eller er i ferd med å gjøre det?

Jeg hører disse tankene oftere og oftere, i hvert fall blant yngre familier.

Situasjonen er spesielt ille i Berlin og flere byer i Ruhr-området, forklarer han.

Det er uansett en tung beslutning å dra sin vei:

Og de som tenker på å flytte, gjør det med blødende hjerter. Fordi Tyskland er deres hjem. De er jødiske tyskere.

Noe av grunnen er at det tyske samfunnet ser en annen vei når jødehatet kommer fra andre enn høyreekstreme, mener Engel.

Jødehat blant muslimske tyskere? Ikke nevn det, det er ubehagelig, du kan bli beskyldt for å være «fra høyresiden» – det er mottoet. Det er vi som lider. Det må være mulig å ta opp åpenbare problemer. Og vi har et massivt problem når det gjelder å snakke om muslimske og venstreorienterte jødehatere.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.