EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa mandag at Brussel var klar til å sjalte Østerrike ut av alle beslutningsorganer, hvis Norbert Hofer hadde vunnet presidentvalget.

Juncker sa dette var en mekanisme de ville bruke overfor alle nye høyre-partier som kommer til makten, dvs Frihetspartiet i Nederland, Front National, Alternativ für Deutschland osv.

Man kan si det er en form for administrativ unntakstilstand. EU gir seg selv mandat til å suspendere maktfordelingen, hvis resultatene ved valg strider mot deres definisjoner på legitime partier.

Det er en form over overkikador-rolle som effektivt suspenderer demokratiet.

The EU will isolate and use sanctions against any far-right or populist governments that are swept to power or presidential office on the wave of popular anger against migration.

Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, made clear at the weekend that Norbert Hofer would have been frozen out of EU decision-making if he had been elected president of Austria. “There is no debate or dialogue with the far-right,” Mr Juncker said.

På engelsk sier man at Juncker ups the ante – han øker innsatsen. Juncker er arrogant som en prøyssisk junker. Dette er å stikke fingeren i øyet på de 50 % av østerrikske velgere som stemte på Hofer.

Det sier alt om EUs demokratiske sinnelag. Valgvinneren van Belen sa han ville forsøke å være president for alle østerrikere. Men det er ikke det Juncker sier. Han sier at et annet utfall ville ha suspendert Østerrike fra EUs beslutningsprosess.

Juncker kan true med sanksjoner fordi EU i 2014 vedtok noe de ironisk nok kaller Rule of law. Hvis EU mener et land avviker fra demokratiske normer, kan landet få pålegg om å korrigere kursen. Hvis det nekter kan det suspenderes og overføringer stanses.

Under powers given to the commission in 2014, he can trigger a “rule of law mechanism” for countries that depart from democratic norms by putting a government under constitutional supervision. Ultimately, a country can be stripped of voting rights in the EU or have funding blocked.

EU har faktisk iverksatt en slik prosess overfor Polen, etter at Lov og rettferdighetspartiet vedtok en rekke lover som berørte domstolene og den statlige kringkastingen. Disse institusjonene er støpt inn i EUs overnasjonale struktur og hører mer på Brussel enn regjeringen hjemme. Slik vil ikke nasjonalistene i Lov og rettferdighetspartiet ha det og har vedtatt endringer.

In a test run for the new EU constitutional powers, the commission has issued unprecedented orders to Poland, instructing the newly elected right-wing government to bow to Polish judges who have struck down laws passed by the parliament.

Ifølge den rettsliggjøringen av politikken som EU står for skal Den europeiske menneskerettskonvensjon og domstolen i Strasbourg stå over regjeringen og nasjonalforsamlingen. Slik vil ikke Lov og rettferdighetspartiet ha det, og det er full konfrontasjon med Brussel.

The deadline passed yesterday for Poland to back down in the government’s confrontation with the constitutional court. In January Frans Timmermans, the European Commission’s “first vice-president” in charge of humans rights, announced that he was triggering, for the first time, the EU’s “rule of law mechanism” over Poland.

Talks have remained deadlocked since then as Beata Szydlo, the Polish prime minister whose Law and Justice party is affiliated to the British Tories, has grown increasingly enraged at lectures from Brussels.

The row began when President Duda of Poland, who is allied to the Law and Justice party, refused to swear in three constitutional court judges. Then, in March, the constitutional court struck down a law rushed through parliament restricting the powers of the judiciary over the Polish government. The government ignored the ruling, provoking street protests and condemnation in Brussels, with the looming threat of an explicit EU diktat to Poland instructing the country’s parliament to back down.

Det kan være Brussel gaper over mer enn det kan makte. Ungarn har lovet å støtte Polen i en showdown med Brussel.

Rule-of-law-loven er et maktinstrument som bør brukes med varsomhet. Når det hentes frem for å stanse de alternative høyrepartienes fremmarsj, stiller Brussel seg i veien for den demokratiske prosessen.

Tror Juncker at velgerne finner seg i at de stemples som potensielle nazister?

Brussel og Berlin bør merke seg at det i Polen ikke er et opposisjonsparti, men regjeringspartiet i et land med 40 millioner innbyggere, som har absolutt flertall i nasjonalforsamlingen. Det burde mane til varsomhet. Den type oppførsel som Juncker viser kan bare provosere frem nasjonalismen hos polakkene.

Det virker ikke som Brussel lærer av historien.

 

 

Juncker vows to use new powers to block the far-right
Bruno Waterfield, Brussels | David Crossland, Berlin

http://www.thetimes.co.uk/edition/news/juncker-vows-to-block-the-far-right-with-new-powers-nq5r5tnqq

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.