Fotografier: Eric Vidal / Reuters / Scanpix (Frans Timmermans) og Kacper Pempel / Reuters / Scanpix (Witold Waszczykowski).

 

Den vedvarende uenigheten som hersker mellom EU og Polen i flere politiske spørsmål, skyldes at EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans har et personlig horn i siden til landet, sier Polens utenriksminister Witold Waszczykowski.

Bakgrunnen for uenigheten – som foruten migrantspørsmålet er at den polske regjeringen etter kommisjonens oppfatning truer domstolenes og medienes uavhengighet – er ikke av ny dato, men polemikken mellom de to partene har i det siste eskalert til et høyere nivå.

Politico skriver:

“There are no tensions between Poland and the European Union. There are no tensions between Poland and the Commission,” Waszczykowski, one of the most influential voices in the Polish government, said in an interview on the sidelines of the Globsec security conference in Bratislava. “There are tensions between Poland and one commissioner.”

Men anklagen fra Timmermans er asynkron og har feil adressat, mener den polske utenriksministeren:

“In Poland, there is a mood that this a personal crusade by Timmermans because things he’s accusing us of were fixed a long time ago by the parliament,” said Waszczykowski, expressing a view not shared by everyone in Brussels. “I do worry because this is an unjust claim by Timmermans. It stigmatizes Poland and creates a bad atmosphere about Poland.”

Waszczykowski mener at Timmermans’ kritikk viser at EU-kommisjonen har overtrådt sitt mandat. Den er ikke demokratisk valgt, og kan ikke bestemme over Polen:

“We cannot accept this. We cannot accept that a selected body of bureaucrats is monitoring and ordering and ruling the member states,” he said.

“What is the legitimacy of the Commission? ” he asked. “The Commission does not have democratic legitimacy. It’s not elected, it’s selected by the governments.

I Brussel lar man seg ikke affisere nevneverdig. Reuters skriver at EU-kommisjonen nå anklager Waszczykowski for ikke å forstå dens rolle:

But on Monday, in unusually direct remarks, Commission spokesman Margaritis Schinas said it regretted «that a government minister does not understand the Commission’s role, structure and competences».

«The Commission is the guardian of the treaties, of common interests of the 28 member states, and of the rule of law.»

At kommisjonen opptrer som et vokterråd, er Polen neppe uenig i. Betegnelsen svarer uansett godt til den ideologiske fanatismen som Timmermans representerer. Hvis man tar en titt på en analyse som EU-kommisjonens visepresident la for dagen i 2015, er det lett å innse at Polen slik landet fremstår, ikke passer overens med hans visjoner om hvordan Europa bør være:

Timmermans tror at han er intet mindre enn en profet:

Mangfold anses i visse deler av Europa i dag som en trussel. Med mangfold kommer utfordringer. Men mangfold er menneskehetens skjebne. Selv ikke i de mest isolerte delene av verden vil det komme til å finnes en nasjon som ikke vil være flerkulturell i fremtiden. Det er den veien menneskeheten går. Og de politikere som forsøker å lokke sine velgere med et samfunn som utelukkende består av folk fra en og samme kultur, forsøker å male opp en fremtid basert på en fortid som aldri har eksistert. Derfor vil den fremtiden aldri inntreffe. Europa vil bli flerkulturelt, akkurat som alle andre deler av verden. Det eneste spørsmålet er: Hvordan håndterer vi mangfoldet? Og mitt svar på det er at vi forsikrer oss om at våre verdier avgjør hvordan vi håndterer mangfoldet, og at vi ikke gir opp våre verdier for å avvise mangfoldet. Det hadde ødelagt oss som samfunn. Om vi ikke lykkes med dette, tror jeg ikke Europa kommer til å forbli det Europa vi har bygget. Europa vil ikke forbli et sted preget av frihet og fred særlig mye lenger.

Det er fristende å konkludere at Timmermans er klin hakke sprø, men konsekvensen av disse hallusinasjonene er uansett at Polen, Ungarn og de andre østeuropeiske landene ikke kan få lov til å forbli noenlunde homogene. Mot denne psykologiske bakgrunnen er det ikke til å unngå at EU-kommisjonens visepresident vil motarbeide enhver nasjonalkonservativ regjering. Hvilket påskudd han bruker, er underordnet.

Desto viktigere blir det for polakkene og andre ikke å gi etter. Hensynet til hjemlandet veier åpenbart tyngre enn lydigheten overfor en fantaserende nederlandsk sosialdemokrat.

 

PoliticoReuters

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂