Til tross for at de har signert EUs migrasjonsavtale, sier Warszawa og Budapest at de ikke vil støtte en erklæring om EUs nye asylpakt i Granada. Ungarns statsminister Viktor Orbán sier de er utsatt for en «legal voldtekt».

En samling av EU-ledere i Granada var på randen av kollaps fredag ​​da Ungarn og Polen truet med å blokkere en endelig uttalelse som oppsummerer landenes syn på migrasjon og Ukrainas fremtidige tiltredelse til EU, skriver Politico.

– Som en ansvarlig politiker avviser jeg hele avsnittet om migrasjon i slutterklæringen fra toppmøtet, skriver Morawiecki i sosiale medier. (NTB-DPA-Reuters)

Polens statsminister Mateusz Morawiecki offentliggjorde på terskelen til det europeiske toppmøte i Granada, et «absolutt veto» mot EUs migrasjonspakt, som han beskrev som «en vanvittig plan som vil oversvømme Warszawa».

Den polske regjeringssjefen sier at han vil reise til Granada for «å presentere et standpunkt mot migrasjonspakten til tross for utpresning», for å forsikre at Polen «skal forbli et trygt og fredelig sted».

Morawiecki bekrefter med det sitt standpunkt fra noen dager siden, mot «byråkratene i Brussel og deres egentlige sjefer, de i Berlin», som forsøker «å gjennomføre en vanvittig plan» som vil «oversvømme Warszawa med ulovlige innvandrere».

Polen bebuder «absolutt veto» mot EUs migrasjons­pakt

Ungarns Viktor Orbán var enda mer kritisk, og sa at Polen og Ungarn hadde blitt «presset» til å skrive under på en EUs migrasjonsplan tidligere denne uken, men at de ikke ville støtte noen kompromissløsning i Granada.

Han beskriver det Ungarn blir utsatt for som en legal voldtekt, som gjør et kompromiss umulig.

– After this, there is no chance to have any kind of compromise and agreement on migration … because legally we are raped. If you are raped, legally, forced to accept something you don’t like, how would you like to have a compromise and an agreement? It’s impossible.

EUs asylpakt skal etter planen styrke beskyttelsen av EUs grenser, men de fleste tviler på et EU har politisk vilje eller evne til å realisere dette i praksis. I tillegg skal illegale asylsøkere returneres raskere, men erfaringen etter mange tiår med massemigrasjon viser at heller ikke dette fremstår som en realistisk plan.

Fire EU-diplomater har uttalt seg til Politico anonymt, og det virker ikke som heller disse har særlig tro på at asylpakten blir gjennomført på en måte som vil hindre invasjonen Europa opplever.

En av disse delegatene siteres:

– Nobody cares enough about the declaration to fight for it.

Polen og Ungarn setter kjepper i hjulene med krav som få av de andre EU-landene ser ut til å ville akseptere.

– By not engaging, you basically take away the leverage.

EU har forsøkt å endre språket i asylpakten, slik at den fremstår strengere når det gjelder migrasjon. Men Polen og Ungarn har tydeligvis ingen tillit til EU-ledelsens evner til å gjennomføre en streng migrasjonspolitikk, påpeker en annen diplomat.

– They are threatening to remove the whole paragraph on migration from the declaration.

Utvidelsen av EU, som inkluderer en invitasjon til Ukraina om et mulig fremtidig medlemskap, møter også motstand fra myndighetene i Budapest.

Les også:

Ungarn kan forhindre ukrainsk EU-medlemskap

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.