Mateusz Morawiecki ankommer EU-toppmøtet i Brussel den 21. oktober 2021. Foto: Olivier Hoslet / Pool via AP / NTB.

Hvis EU «starter tredje verdenskrig» ved å holde igjen penger som unionen har lovet Polen, vil landet «forsvare sine rettigheter med alle våpen som står til disposisjon», sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki til Financial Times.

Bakgrunnen for den polske statsministerens uttalelse er EU-kommisjonens trusler om sanksjoner etter at Polens grunnlovsdomstol i en nylig kjennelse slo fast at deler av EU-retten ikke er kompatibel med polsk rett, og at polsk rett har forrang i slike tilfeller.

En av represaliene Polen vil overveie dersom utbetalingen av EU-midlene forsinkes ytterligere, er å nedlegge veto mot EUs klimapakke, sier Morawiecki.

“What is going to happen if the European Commission will start the third world war? If they start the third world war, we are going to defend our rights with any weapons which are at our disposal,” he said when asked if Poland could veto critical decisions on legislation such as the EU’s landmark climate package.

Morawiecki sier seg fornøyd med de politiske samtalene om Polens argumenter som han har hatt med Angela Merkel, Emmanuel Macron og Ursula von der Leyen, og for å dempe motsetningene mellom Polen og unionen har han lovet å avvikle disiplinærrådet for polske dommere som EU-domstolen mener er ulovlig.

Ikke desto mindre frykter han at motsetningene fremdeles kan eskalere.

“[But] if someone will attack us in a completely unfair way, we will defend ourselves in any possible manner,” he added. “We feel that this is an already discriminatory and a diktat type of approach [from Brussels]. But if this is going to be even worse, we will have to think through our strategy.”

Hvis kommisjonen ønsker å komme frem til et kompromiss med Polen, må den omgjøre beslutningen om å ilegge landet dagbøter i påvente av at Polen implementerer visse kjennelser fra EU-domstolen, sier Morawiecki.

Polen kommer ikke til å gi avkall på sin suverenitet på grunn av slikt press, fastslår den polske statsministeren.

Striden mellom Brussel og Warszawa har fått observatører til å spørre seg om Polen er på vei ut av EU, men Morawiecki har alltid forsikret at landet ikke har slike hensikter.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.