Solidaritet – fagforeningen som styrtet det kommunistiske regimet i Polen – leder an i kampen mot EUs drøm om Net Zero.

Solidarność (Solidaritet) ble grunnlagt i 1980 av fagforeningsfolk og arbeidere ved Lenin-verftet i Gdańsk i Polen. På det meste hadde fagforeningen 10 millioner medlemmer. Det som startet som en fagforening utviklet seg til en sivil motstandsbevegelse mot kommunistisk tyranni.

Solidaritet ledet av Lech Walesa (som senere ble president i Polen) spilte en viktig rolle i sammenbruddet av Polens kommunistiske regjering i 1989. Nå rettes aggresjonen mot det grønne EU-tyranniet av fagforeningen som fortsatt har rundt en halv million medlemmer, skriver den polske journalisten Rafał Woś i Spiked.

Fra mars har Solidaritets bondeorganisasjon arrangert en rekke store demonstrasjon mot EUs «grønne giv», og da særlig mot de skadelige klimatiltakene som rettes mot bønder over store deler av Europa. Solidaritet mener EUs klimatiltak er arbeiderfiendtlige, utviklingsfiendtlige og udemokratiske.

Opp mot 100.000 demonstranter møtte opp i Warszawa i mars, noe som skal ha blitt gjentatt forrige måned.

På demonstrasjonen viftet titusenvis av polakker med plakater med påskriftene «Ned med Green Deal» og «La Brussel spise ormer».

Tidligere i år har det også vært store bondedemonstrasjoner mot at billig korn fra Ukraina, som ikke må oppfylle de samme klimakravene, slippes fritt inn over grensen mellom Polen og Ukraina. Dette truer polske bønders kjøpekraft.

Da partiet Lov og rettferdighet (PiS) satt ved makten mellom 2015 og 2023, oppnådde fagforeningen mange av sine mål ved å samarbeide med politikerne bak kulissene. Men EU-vennlige Donald Tusk, som tok over makten i oktober i fjor, har en annen agenda.

Tusk, som tidligere har vært president i Det europeiske råd, er ingen venn av Solidaritet. Det var liten sjanse for en åpen dialog etter at han tiltrådte.

Solidaritet stoler ikke på Tusk, og krever derfor en bindende folkeavstemning som gjør det mulig for polakkene å avvise den grønne avtalen.

Polske bønder til frontal­angrep på EUs klima­politikk

En slik folkeavstemning vil være en virkelig game-changer i polsk politikk. Regjeringen Tusk vet utmerket godt at motstanden mot EUs grønne agenda vokser raskt. Polen er fortsatt en av Europas største mateksportører. Polske bønder vet hvor verdifulle de er, og de er godt forberedt på å forsvare sine interesser.

Den polske motstanden mot den grønne avtalen er også et resultat av en stor skuffelse over selve EU.

Så sent som i 2019 var Polen det mest EU-vennlige landet i Europa. Selv om et flertall fortsatt støtter medlemskap, viser en fersk undersøkelse at 37 prosent av polakkene nå ser negativt på EUs arbeid. Bare Østerrike, Ungarn og Tsjekkia er mer misfornøyde med EUs resultater.

EU bruker samme metode som mot Ungarn: Økonomisk utpressing. EU har holdt tilbake mer enn 100 milliarder euro i gjenopprettingsmidler etter covid-19 fra den polske regjeringen, i et forsøk på å straffe PiS-regjeringen for å ikke omfavne LGBTQ-ideologi, masseinnvandringens berikelser og klimahysteri. Pengene ble selvsagt frigitt med en gang EU-vennlige Tusk ble stemt inn i regjeringen.

Vanlige polakker har innsett at EUs klimapolitikk vil koste dem dyrt, og Tusks regjering forsterker problemene. De har planer om å fase ut Polens kullkraftverk, som står for rundt 70 prosent av landets energiforsyning og utallige godt betalte jobber. EUs mål om Net Zero koster skjorta. PiS-regjeringen klarte å holde mye av denne politikken i sjakk, men Tusk tilbyr ingen slik beskyttelse.

Det er derfor Solidaritet er viktig. Akkurat nå er Solidaritet bedre rustet enn noen annen fagforening til å vise at EUs Green Deal vil ødelegge utallige godt betalte og trygge industriarbeidsplasser. Til syvende og sist er det den eneste kraften som kan fange opp og lede den voksende motstanden mot EUs grønne tyranni.

Kampen mot EUs Green Deal er langt fra over. Solidaritet – akkurat som den gjorde for mange år siden – har makt til å sikre at vanlige arbeidsfolk seirer.

Solidaritet overvant kommunismens tyranni. Nå står de overfor enda større utfordringer.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.