Net Zero-agendaen utgjør en eksistensiell trussel mot europeisk landbruk. Tyske bønder reagerer nå sterkt mot det grønne tyranniet, akkurat som nederlandske og irske bønder. De får stor støtte av folk som forstår at det faktisk betyr noe at man produserer nok mat.

Document har skrevet mye om hvordan politikeres bekymring over klimaendringer brukes som våpen mot europeiske bønder. Nå er det Tyskland som fremstår som den viktigste slagmarken.

Regjeringen i Tyskland vedtok nylig å øke avgiftene på diesel til bøndene, noe som vil påføre bønder 4000 euro i økte utgifter i gjennomsnitt. Dette kommer på toppen av en allerede presset økonomisk situasjon, som i stor grad skyldes klimatiltak og de resulterende høye energiprisen.

Tyskland kutter subsidiert diesel til bøndene, tross protester

Joachim Rukwied er president for den tyske bondeorganisasjonen DBV (Deutscher Bauernverband). Han uttalte forrige måned:

– Vi skal være til stede overalt på en måte landet aldri har sett maken til.

Og de får støtte, skriver Sabine Beppler-Spahl i Spiked.

Lorry drivers, hauliers and tradespeople have also joined in the protests.

Den raske og organiserte reaksjonen fra bøndene har allerede skremt den tyske regjeringen. Den 4. januar forsøkte den å gå noen skritt tilbake ved å kunngjøre at tilskudd til nye gårdskjøretøyer forblir, og at avgiftslettelsene på diesel vil bli avviklet gradvis i løpet av de neste årene, i stedet for plutselig i år.

Men disse grepene har ikke dempet bøndenes sinne. Nylig ble en ferierende klima- og økonomi­minister Robert Habeck forhindret av rasende bønder fra å stige av en ferge i Tyskland.

Bøndenes protester, som altså skyldes regjeringens planlagte avgifts­økninger på diesel og maskiner, har pågått daglig i Tyskland siden 18. desember.

Tyske bønder forhindret Robert Habeck fra å gå av ferge

Striden dreier seg ikke kun om avgiftsøkningene på diesel. Konflikten stikker mye dypere. Også tyske bønder opplever krav om å begrense bruken av kunstgjødsel. Allerede i 2019 innførte Merkel krav om 20 prosent nedgang i bruken av kunsthjødsel, og regjeringen Scholz har fortsatt i det samme sporet.

Planer for ytterligere reduksjon i bruken av gjødsel og plantevernmidler ble annonsert i fjor sommer, siden den tyske regjeringen er opptatt av å oppfylle EUs strenge direktiver om nitrater.

Samtidig erklærte myndighetene strengere krav til bønder som driver med husdyrhold, noe som fører til enda større krav preget av byråkrati, reguleringer og papirarbeid for de som helst vil bruke tiden sin på å produsere mat.

Det er ingen overdrivelse å si at fremtiden til tysk jordbruk står på spill. I løpet av bare to tiår har utallige gårder allerede måttet stenge. Antall gårder i Tyskland i denne perioden er nesten halvert – fra nesten 450.000 i 2001 til 256.000 i 2022.

Hvis man så forsterker utviklingen ved å innføre klimatiltak som reduserer produktiviteten og øker driftskostnadene, samtidig som kundene får stadig dårligere råd på grunn av inflasjon og høyere renter, så nærmer man seg en perfekt storm.

Takket være regjeringens omfavnelse av den grønne agendaen, er den ikke i stand til å møte bøndenes bekymringer, mener Beppler-Spahl. Dette er en trend som ikke bare rammer Tyskland, men siden Tyskland er Europas viktigste økonomi, så er effekten størst når tysk økonomi vakler.

Med en jordbruksminister som Cem Özdemir, en militant vegetarianer, så gnir man salt i sårene til tyske bønder. Som han sa til tysk TV i fjor:

– Hvis vi alle spiser mindre kjøtt sammen, kan vi alle gjøre vår del for planeten.

De tyske mediene støtter i stor grad den grønne agendaen, og bekymrer seg mest over at motstanden mot konsekvensene av klimapolitikken ser ut til å tjene til fordel for Alternative für Deutschland (AfD). Dette anses av flere medier, akademikere og politikere som en trussel mot demokratiet. Men velgerne ser ut til å mene noe annet, og AfD stormer frem på meningsmålingene, særlig i de områdene som tidligere tilhørte DDR.

Regjeringens forsøk på å smøre bønder som høyreorienterte opprørere lyder hult, skriver Beppler-Spahl.

In rural Bavaria, which is home to many of the protesters, 52 per cent of farmers voted for the conservative Christian Social Union (the sister party to the centre-right CDU) in the most recent elections, and 37 per cent voted for the populist Free Voters, which is led by a former farmer.

Miljøpartiet Die Grünen mister støtte, og ligger på rundt 13 prosent på de siste meningsmålingene. Og selv om enkelte urbane tyskere kan rynke på nesa over hvordan bøndene forstyrrer deres hverdag, så forstår også de at bønder er hardt arbeidende folk som ikke fortjener å bli angrepet så hardt fra klimafokuserte myndigheter.

Den tyske regjeringens grønne agenda har sluppet unna skikkelig gransking altfor lenge. Takket være bøndenes protester kan galskapen denne politikken representerer ikke lenger ignoreres.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.