Bønder protesterer mot den tyske regjeringens nedskjæringer i Nürnberg den 12. januar 2024. Foto: Daniel Karmann / DPA via AP / NTB.

Det tyske bondelaget varsler at protestene mot den planlagte avgifts­økningen på landbruks­diesel vil fortsette fra mandag hvis ikke regjeringen ombestemmer seg i saken.

I så fall vil protestene, som hittil har pågått landet rundt siden 18. desember, bare ha vært en forsmak, advarer bondelagets president Joachim Rukwied.

Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) melder om saken.

«Vi trenger ikke engang å spørre bøndene. De ringer stadig og spør: ‘Er det noen bevegelse? Hvis ingenting beveger seg, kommer vi tilbake på veiene.’», sa Joachim Rukwied torsdag.

Protestene hittil var et «forskjelv». «Hvis ingenting skjer, kommer det muligens et utbrudd. Med mindre det kommer budsjettjusteringer som etter vårt skjønn gir et positivt resultat, vil vi fra førstkommende mandag fortsette med våre aksjoner over hele Tyskland,» sa Rukwied. Han gikk ikke i detalj.

Tysklands landbruksminister Cem Özdemir (De grønne) insisterer på at klimapolitikken har sin kostnad, og inviterer bøndene til å samarbeide:

Bøndene kan beskytte klimaet, naturen og dyrene og samtidig produsere mat av høy kvalitet, mener han, «men noen må betale regningen for det».

I delstaten Brandenburg forsøker statsminister Dietmar Woidke (SPD) å finne en løsning i striden, opplyser RBB, men det er uklart om han ser for seg finansiell støtte til bøndene i delstaten.

Bøndenes protester i Tyskland har vært svært ordentlige og lovlydige i den måneden de har pågått. Men noen tyr til mer franskinspirerte metoder, som også bønder i Nederland har adoptert.

I Stade i Niedersachsen dumpet nylig ukjente gjerningspersoner et lass med naturgjødsel foran ligningskontoret. På det angivelig kraftig luktende lasset var det plassert en plate med et påmalt trafikklys med kryss over.

Foto: Tysk politi / Bild.

Symbolet viser til Tysklands regjering, en koalisjon bestående av sosialdemokrater, fridemokrater og grønne, som har henholdsvis røde, gule og grønne partifarger.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.