Flere hundre traktorer står parkert ved Brandenburger Tor i Berlin under bøndenes protestdemonstrasjon der den 8. januar 2023. Foto: Joerg Carstensen / DPA via AP / NTB.

Tysklands regjering holder fast ved at subsidieringen av diesel for bønder skal opphøre, men dropper den planlagte økningen i avgiftene på landbruks­kjøretøyer. Dermed går forslaget til statsbudsjett til Forbundsdagen, som skal behandle saken mot slutten av januar, melder Die Welt.

Ved å gi etter for bøndene på et av deres anklagepunkter viser altså regjeringen at den kommer dem en smule i møte etter de siste dagenes landsomfattende protester. Men de «klimaskadelige» diesel-subsidiene skal altså fases ut gradvis i tiden frem mot 2026.

Også mandag var det demonstrasjoner med i alt tusenvis av deltagere som blokkerte trafikken over hele Tyskland, ikke minst i Berlin, der mer enn fem hundre landbrukskjøretøyer parkerte vd Brandenburger Tor under protesten i den tyske hovedstaden.

Men den tyske regjeringen utnytter de få overtrampene som noen bønder har gjort under protestene, for det de er verdt.

Mandag gikk Tysklands klima- og økonomiminister Robert Habeck ut i en belærende video på departementets YouTube-konto, der han anklaget deltagere i protestene for revolusjonære fantasier, tilhørighet til ekstremistgrupper og fremvisning av «völkisch-nasjonalistiske» symboler – en utilslørt henvisning til nazismen.

Habecks moralisering bringer tankene hen på hvordan Canadas statsminister Justin Trudeau snakket om at det angivelig hadde vært vist frem konfødererte flagg under truckernes protester der for to år siden – en detalj noen mener var iscenesatt med sikte på å diskreditere protesten.

Spørsmålet er nå hvordan de tyske bøndene vil reagere – roer de ned eller skjerper de protesten?

Bøndene er ikke de eneste som vil få merke den tyske regjeringens klimapolitiske avgiftsøkninger. Avgiften på flyreiser fra tyske flyplaser planlegges økt til 70,83 euro pr. passasjer, skriver Die Welt.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.