Bønder med traktorer demonstrerer ved fergeleiet i Schlüttsiel den 4. januar 2024. Foto: Hagen Wohlfahrt / Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag / DPA via AP / NTB.

En gruppe på mer enn hundre tyske bønder som demonstrerte med traktorer, forhindret torsdag kveld en ferierende klima- og økonomi­minister Robert Habeck fra å stige av en ferge i Tyskland.

Da fergen på vei fra øya Hooge hadde lagt til kai i Schlüttsiel på vestkysten av Schleswig-Holstein, ikke langt fra grensen til Danmark, og den første lastebilen var på vei ned rampen til fastlandet, forhindret både traktorene og folkemengden at sjåføren kunne fortsette.

Videoopptak fra begivenhetene som er offentlig­gjort av Nius, viser at politi på stedet forsøkte å forhandle med bøndene slik at kjøretøy og passasjerer kunne komme seg videre, men forgjeves.

Opptakene kan sees etter ca. sju minutter i denne videoen:

Da den første lastebilen på et senere tidspunkt hadde rygget tilbake ombord, begynte deler av folkemengden å bevege seg fremover på rampen mens politiet, som var tilstede med i alt tretti tjeneste­personer, forsøkte å holde dem tilbake – også med bruk av pepperspray.

Kapteinen på fergen valgte da i samråd med politiet å legge fra kai og returnere til Hooge, slik at demonstrantene ikke kunne komme seg ombord i fergen der statsråden befant seg.

– Hadde jeg lagt fra kai ett minutt senere, ville mobben ha kommet ombord, sier ferge­selskapets direktør Axel Meynköhn til Frankfurter Allgemeine.

Ingen kom til skade i tildragelsen, men påtale­myndigheten i Flensburg har innledet etter­forskning av tvang, manglende etter­følgelse av politiets ordrer og forstyrrelse av den offentlige ro og orden, skriver den tyske avisen, som også kan opplyse at Habeck senere kom seg til fastlandet med en spesial­ferge klokken halv tre på natten.

En talsperson for Habeck sier at

dessverre tillot ikke sikkerhets­situasjonen en samtale med alle bøndene, og tilbudet fra statsråd Habeck om samtaler med enkelte bønder ble dessverre ikke tatt imot.

Selv sier Habeck at

det som gir meg tanker, ja også sorger, er at stemningen i landet er så opphetet.

Bøndenes protester, som skyldes regjeringens planlagte avgifts­økninger på diesel og maskiner, har pågått daglig i Tyskland siden 18. desember.

Det er hittil ikke blitt meldt om alvorlige ordens­forstyrrelser, men tyske politikere reagerer kraftig på det som skjedde ved fergeleiet torsdag og omtaler situasjonen som truende. Utenriks­minister Annalena Baerbock og innenriks­minister Nancy Faeser kommenterer at en demokratisk grense er krysset og at det som skjedde, ikke har noe med fredelig protest å gjøre.

Den nederlandske kommentatoren Eva Vlaar­dinger­broek frykter at mediene vil bruke hendelsen i Schlüttsiel til å portrettere tyske bønder som ekstremister.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.