Åtte menneskeliv gikk tapt under skytingen i Hamburg igår kveld. Åtte andre er skadet, fire av dem alvorlig. Blant de døde er gjerningsmannen og et ufødt barn i syvende måned av svangerskapet. Moren skal ha overlevd. Politiet sier at dødstallet kan øke.

Det var 36 personer til stede på arrangementet i Jehovas Vitners Rikets Sal. Ytterligere 25 fulgte arrangementet via nettilkobling.

Politiet var tilfeldigvis i nærheten 

At politiet tilfeldigvis var i nærheten av åstedet og deres raske inngripen, forhindret sannsynligvis en verre katastrofe. De første nødanropene ble mottatt klokken 21.04, den første patruljen var på stedet klokken 21.08 og ett minutt senere ankom politiets spesialenhet. Klokken 21.11 skjøt politiet seg inn i bygningen og «avbrøt det som foregikk». 

Gjerningsmannen flyktet en etasje opp og drepte seg selv. Det er ikke mistanke om flere gjerningsmenn. Det er heller ikke funnet indikasjoner på ekstremistiske motiver.

Syv måneder på vei

Ifølge politiet er de døde i alderen 33 til 60 år, alle tyske statsborgere, pluss det syv måneder gamle jentefosteret.

Gjerningsmannen Philipp F. (35) var tysk statsborger og tidligere Jehovas vidne, singel, utdannet bankfunksjonær, han hadde bodd og jobbet i Hamburg fra 2014 og var tidligere ustraffet. Drapsvåpenet, en halvautomatisk pistol, ble registrert på hans navn i desember ifjor. Han hadde våpenlisens som skytter, ble det fortalt på dagens pressekonferanse ifølge 24Hamburg

Tidligere medlem av menigheten

Philipp F. var tidligere medlem av menigheten, men meldte seg ut for halvannet år siden, muligens ikke i godt humør.

Politiet oppga ikke noe motiv for myrderiene, men utelukker ikke at motivet for skytingen kan ligge i mulige konflikter innen trossamfunnet. Politisjefen antydet indikasjoner på en strid «muligens med Jehovas vitner», men så langt er det ikke bekreftet.

Politiet innrømmet at de nylig hadde mottatt et anonymt tips om at mannen viste aggresjon overfor religiøse grupper og kunne være psykologisk uskikket til å eie våpen.

Husransakelse

Hjemme hos gjerningsmannen er det funnet 15 ladede magasiner à 15 patroner pluss fire esker ammunisjon med ytterligere 200 patroner. I tillegg er datamaskiner og smarttelefoner sikret og under analyse.

Tyskland er blitt rammet av flere angrep de siste årene. Det dødeligste skjedde da en muslim kjørte en lastebil inn i et julemarked i Berlin i desember 2016 og drepte 12 mennesker.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.