Tysk politi stormet fredag kveld et apotek i sentrum av Karlsruhe der en eller flere gjerningspersoner hadde tatt gisler. Dramaet begynte i 16.30-tiden. Det har vært sparsomt med opplysninger.

Gisseltakeren/ne har krevd millionutbetalinger i løsepenger. Et større område i sentrum ble avsperret.

Gisseltakingen skjer dagen etter at en mann gikk inn og drepte seks personer i en kirke tilhørende Jehovas vitner i Hamburg. Også et ufødt barn mistet livet. Åtte ble såret, fire av dem alvorlig.

Gjerningsmannen begikk selvmord da politiet ankom. Han har selv vært medlem av kirken.

Innenriksministeren varsler strengere våpenlover. Erfaringsmessig klarer gjerningsmenn å skaffe seg våpen hvis de vil. Men politikere tror de kan helgardere seg mot hendelser som dette.

35-åringen – som bare omtales som Philipp F. – var amatørskytter og hadde siden desember hatt tillatelse til å ha et halvautomatisk våpen.

I løpet av angrepet brukte han ifølge politiet ni magasiner med ammunisjon og avfyrte over 100 skudd.

Ikke rulleblad

Statsadvokaten i Hamburg mener det ikke lå politiske motiver bak. Men de har fortsatt ikke funnet ut hva som fikk mannen til å gå til angrep mot bygningen der Jehovas vitner hadde et møte.

Han hadde ikke kriminelt rulleblad, men skal selv ha tatt kontakt med politiet for å anmelde menigheten for svindel. Politiet ble også tipset om mannens oppførsel i januar.

I et brev til politiet het det at gjerningsmannen kunne være psykisk syk, men at dette ikke var diagnostisert fordi han ikke ønsket å få behandling.

Sinne mot Jehovas vitner

– Philipp F. hadde angivelig et særlig sinne mot religiøse grupper, spesielt mot Jehovas vitner og mot sin tidligere arbeidsgiver, sa Ralf Meyer i Hamburg-politiet på et pressetreff fredag.

Jehovas vitner er en kristen gruppe med 8 millioner medlemmer verden rundt, som har sin egen tolkning av Bibelen. De mener blant annet at verdens undergang er nær, og at de som utvalgt gruppe blir frelst.

Etter tipset oppsøkte to politibetjenter mannen hjemme, ifølge Meyer. Der snakket de med mannen, som ifølge dem framsto frisk, og de sjekket mannens våpenlisens, våpen og ammunisjon.

Tidligere sa politiet at de hadde blitt tipset, men at de da ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å foreta seg noe.

– En brutal voldshandling

Da politiet stormet bygningen torsdag kveld, sprang mannen opp i overetasjen, der han ifølge politiet skjøt seg selv. Politiet har gjennomsøkt leiligheten hans i ettertid og funnet en stor mengde ammunisjon. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.