– Rasisme er en gift, hat er en gift. Denne giften eksisterer i vårt samfunn og er allerede skyld i altfor mange forbrytelser, sier Tysklands statsminister Angela Merkel. Christian Hartmann /Reuters / scanpix

Gjerningsmannen i Hanau var trolig motivert av fremmedfiendtlige holdninger, ifølge tyske myndigheter. Skytemassakren etterforskes som terrorisme.

Ni personer ble drept da en 43 år gammel tysk statsborger gikk til angrep mot to kafeer i den vesttyske byen Hanau onsdag kveld. Tyske medier har identifisert gjerningsmannen som Tobias R. I bilen hans ble det funnet ammunisjon og våpenmagasiner, og mannen skal også ha tatt jegerprøven.

Alle de ni drepte hadde utenlandsk opprinnelse, opplyser politikilder til nyhetsbyrået DPA. Flere ble også såret i angrepet, én av dem alvorlig, ifølge politiet.

Incel
Den 43 år gamle mannen ble senere funnet død i sin egen leilighet i Hanau sammen med sin mor som også var død. Begge to hadde skuddsår, og et våpen ble funnet på den antatte gjerningsmannen.

Mannen beskrives som en «incel» av antiterror-eksperten Peter Neumann ved King’s College i London, et begrep som brukes om menn som sier de lever i ufrivillig sølibat. I et brev som er blitt funnet i hjemmet, skal han blant annet ha skrevet at han aldri har hatt sex med en kvinne.

43-åringen var ikke kjent for politiet eller etterretningstjenesten fra før.

Etterforskes som terror
I brevet skriver 43-åringen om å utslette grupper av mennesker som det ikke lenger er mulig å utvise fra Tyskland.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har mannen også lagt ut en nesten én time lang video på nettet, der han uttrykker negative holdninger til innvandrere fra arabiske land og Tyrkia. I videoen påstås det også at Tyskland styres av en hemmelig organisasjon med stor makt.

– Basert på det vi vet nå, så var det definitivt et motiv knyttet til fremmedfrykt, sier innenriksminister i delstaten Hessen Peter Beuth torsdag formiddag.

Drapene etterforskes som terrorisme, og en antiterror-enhet i den tyske nasjonale påtalemyndigheten har overtatt ansvaret for etterforskningen.

Kjørte fra kafé til kafé
De første skuddene ble avfyrt i sentrum av Hanau rundt klokken 22 onsdag kveld.

Det ble først skutt mot kafeen «Midnight» – en såkalt hookah-bar der det røykes vannpipe. Tre personer ble drept utenfor kafeen.

Et mørkt kjøretøy ble ifølge politiet sett kjørende derfra. Gjerningspersonen kjørte deretter videre til bydelen Kesselstadt og skjøt mot en annen hookah-bar i Kurt-Schumacher-Platz-området. Der tok skuddene livet av fem personer.

Kondolanser fra Merkel
En person døde senere av skadene fra skytingen. Dermed er totalt er minst ni personer drept, i tillegg til den antatte gjerningspersonen og moren hans.

Tysklands statsminister Angela Merkel uttrykte torsdag sin medfølelse for dem som er rammet av skytemassakren og sier samtidig at den tyske regjeringen vil gjøre alt i sin makt for å hindre dem som forsøker å splitte landet.

– Rasisme er en gift, hat er en gift. Denne giften eksisterer i vårt samfunn og er allerede skyld i altfor mange forbrytelser, sa Merkel på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Økende høyreekstrem trussel
Tyske myndigheter har trappet opp etterforskningen av landets høyreekstreme miljøer det siste året.

Høyreekstremisme regnes som en økende trussel i landet etter drapet på den innvandringsvennlige lokalpolitikeren Walter Lübcke i juni og et angrep på en synagoge i byen Halle i oktober, der to personer ble drept.

Så sent som fredag ble tolv personer pågrepet i en tysk politiaksjon rettet mot høyreekstremister som mistenkes for å ha planlagt et terrorangrep. Gruppa skal blant annet ha ønsket å skyte muslimer mens de ba, ifølge tyske medier. Planen var angivelig å etterligne angrepene mot to moskeer der 51 mennesker ble drept i Christchurch på New Zealand i fjor.

 

Kjøp T-skjorten her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.