Franske spesialstyrker sikrer et område under en operasjon i Strasbourg-bydelen Meinau den 13. desember 2018. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix.

Mannen som er mistenkt for å ha stått bak angrepet mot julemarkedet i Strasbourg, er skutt og drept, bekrefter Frankrikes innenriksminister.

Innenriksminister Christophe Castaner skal senere torsdag kveld besøke stedet der den antatte gjerningsmannen Cherif Chekatt ble skutt og drept av fransk politi i bydelen Neudorf.

Tidligere torsdag kveld meldte folk i bydelen at de hadde hørt skudd. Lokalavisen Demières Nouvelles d’Alsace skriver at skytingen fant sted i Lazaret-gaten. Ifølge avisens opplysninger skjøt Chekatt mot politiet før han ble drept av politiet.

Torsdag ettermiddag aksjonerte politiet i den samme bydelen, men aksjonen ble avsluttet etter kort tid. Like etter opplyste fransk påtalemyndighet til DPA at en femte person var blitt pågrepet i saken. Fra før var 29 år gamle Chekatts foreldre og to av hans brødre pågrepet.

Det var tirsdag kveld at julemarkedet i sentrum av Strasbourg ble angrepet. Tre personer ble drept, en fjerde erklært hjernedød og tolv såret, blant dem en italiensk journalist hvis tilstand beskrives som kritisk.

Tre drept
En thailandsk turist var en av de drepte. Mannens kone overlevde. En fransk mann som ventet på sin familie utenfor en restaurant, ble også offer for angrepet. Den tredje drepte var en mann født i Strasbourg, med afghansk bakgrunn.

Angrepet fant sted tirsdag kveld da gjerningsmannen åpnet ild mot det populære julemarkedet i sentrum av Strasbourg, idet han ifølge øyenvitner ropte «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk.

Kort tid etter angrepene tirsdag skal en taxisjåfør ha satt av 29-åringen i det aktuelle området i bydelen Neudorf, der politiet aksjonerte torsdag.

Sonet i tre land
Frankrike skjerpet grensekontrollen tirsdag kveld. Strasbourg ligger like ved grensen til Tyskland. Tysk politi trappet også opp grensekontrollen, og er i likhet med franske kolleger på utkikk etter Chekatt, samt hans tredje bror Sami.

Onsdag kveld offentliggjorde fransk politi et bilde av Chekatt og oppfordret vitner til å stå fram. Bildet ble også distribuert av tysk og sveitsisk politi.

Fransk påtalemyndighet etterforsker saken som terrorisme. Chekatt skal i lengre tid ha vært i politiets søkelys. Blant annet har han stått på en liste over personer som kan være en trussel mot fransk nasjonal sikkerhet. I tillegg har han 27 domfellelser bak seg. Han fikk sin første dom da han var 13 år gammel. Han har sonet fengselsstraffer i Frankrike, Sveits og Tyskland.

Etter å ha sonet deler av sin siste fengselsstraff i Tyskland, ble Chekatt deportert tilbake til Frankrike i 2017. Han bodde alene i Strasbourg-bydelen Poteries i en nietasjes betongblokk.

Politiet mener han var blitt radikalisert i fengsel.

Død eller levende
Chekatt skal tas død eller levende, uttalte den franske regjeringens talsmann Benjamin Griveaux til fransk TV tidligere torsdag.

– Det viktigste er at vi finner ham så fort som mulig, sa Griveaux.

Trusselnivået i Frankrike er hevet til høyeste nivå. Statsminister Édouard Philippe sier at ytterligere 1.300 soldater nå er utplassert som del av landets antiterrorinnsats.

De såkalte gule vestene – protestbevegelsen som siden midten av november har demonstrert mot franske myndigheters planer om høyere drivstoffavgift – har varslet ny demonstrasjon kommende helg. Griveaux oppfordret dem torsdag til å avlyse demonstrasjonene som følge av Strasbourg-angrepet.

(©NTB)

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!