Frankrikes rettssystem maler langsomt. Mer enn fem år etter terrorangrepet på julemarkedet i Strasbourg har omsider terroristens medhjelper, Audrey Mondjehi (42), blitt dømt.

Mondjehi er fra Elfenbenskysten og var den som skaffet revolveren som terroristen Chérif Chekatt brukte under angrepet på det tradisjonelle julemarkedet 11. desember 2018.

Fransk-algeriske Chekatt var en hardbarket kriminell og radikalisert islamist som sto på sikkerhetspolitiets liste, der også faren hans var oppført.

Chekatt ble drept i en skuddveksling med politiet to døgn etter terrorangrepet. Da identiteten hans ble kjent omtalte politiet ham som en «gangster-jihadist». Ni dager etter angrepet ble en USB-nøkkel med en video funnet der Chekatt erklærte støtte til den islamske staten (IS).

Terroristen drepte fem mennesker og skadet 11 andre med skytevåpenet levert av Mondjehi, samt en kniv. 700 politifolk ble satt inn i jakten på ham etter angrepet.

Spesialdomstolen for straffesaker i Paris har i fem uker behandlet saken mot Mondjehi og de tre andre tiltalte. Dette er en rettsinstans som behandler de mest alvorligste straffesakene, som terrorisme, organisert kriminalitet og noen former for drap.

Juryen dømte Mondjehi for å stå i ledtog til terroristen, men frikjente ham fra punktet om å være direkte medskyldig i drapene. Dommen ble 30 års fengsel og utvisning fra Frankrike.

Rettsadministratoren omtalte dommen som streng og forklarte at det er fordi Mondjehi hadde et svært nært forhold til Chekatt i de tre siste månedene før angrepet. Ivorianeren var kjent med Chekatts radikalisering, men selv om han visste om at Chekatt planla et «kriminelt prosjekt», kjente han etter juryens mening ikke til de nøyaktige detaljene.

Chekatt eide andre skytevåpen enn revolveren han brukte på julemarkedet. Christian Hoffmann ble dømt til fem års fengsel for å ha solgt Chekatt to våpen som ikke var i bruk i angrepet.

83 år gamle Albert Bodein var den som solgte drapsvåpene til Mondjehi og Chekatt samme morgen som angrepet fant sted. Sønnen Frédéric ble dømt til fire års fengsel for å ha vært mellommann i letingen etter våpen, mens broren Stéphane ble frikjent.

Albert Bodeins straffesak er utsatt på ubestemt tid på grunn av tiltaltes helse.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.