Tyske bønder blokkerer en hoved­ferdselsåre i Osnabrück med traktorer i protest mot regjeringen den 23. desember 2023. Foto: Friso Gentsch / DPA via AP / NTB.

Bøndenes interesse­organisasjon i den tyske delstaten Bayern varsler tre protest­aksjoner mot regjeringens planlagte kutt i subsidier av diesel og landbruks­maskiner til neste uke.

Bayerischer Bauern­verband (BBV), som representerer nesten alle bønder i Bayern, har tillyst masse­protester med traktorer i München den 8. januar, i Augsburg den 10. januar og i Nürnberg den 12. januar, melder regionavisen Münchner Merkur.

Kunngjøringen fra BBV kommer etter at flere bønder i Tyskland har etterlyst en mer konfronterende og uforsonlig linje mot regjeringens politikk.

De offisielle bonde­organisasjonene ønsker ikke å bli tatt til inntekt for radikale ideer, og i forbindelse med den store protesten i Berlin før jul tok det tyske bondelaget Deutscher Bauern­verband (DBV) avstand fra alle som måtte ha revolusjonære eller andre ekstreme ideer.

Samtidig kan ikke organisasjonene bli sittende på gjerdet når hele bransjen er i opprør. Siden bøndenes protest­aksjon ved Branden­burger Tor i Berlin den 18. desember har det vært demonstrasjoner med traktorer på flere steder i Tyskland hver dag, melder Top Agrar, et bransje­nettsted for tyske landbruks­nyheter.

De tyske bøndene føler også at de har bred oppslutning om sine protester. Bundesverband Güter­kraft­verkehr, som er transport­bransjens interesse­organisasjon i Tyskland, har allerede kunngjort sin støtte til bøndene.

En spørre­undersøkelse som Top Agrar har gjennomført blant sine lesere, viser også at rundt 70 prosent av de spurte føler at de møter stor forståelse for sine protester blant folk flest. En menings­måling som Der Spiegel offentlig­gjorde rett før jul, viser dessuten at et flertall er imot Scholz-regjeringens kutt­planer med sikte på å balansere stats­budsjettet.

Til tross for at det tyske bonde­opprøret nå er inne i sin tredje uke, og vil gå inn i den fjerde med de tillyste markeringene i Bayern, pågår protestene Tyskland rundt med minimal dekning i tyske riksmedier.

Da 1200 bønder med flere hundre traktorer tirsdag protesterte i Hammelburg i Bayern, avstedkom det f.eks. kun en liten notis fra DPA uten bilde i Die Zeit.

Varslede protester lenger nord i landet, som i Bremen og Nieder­sachsen på mandag, er det regional­kring­kasteren Norddeutscher Rundfunk (NDR) som melder om.

For dem som orienterer seg i de store hoved­strøms­mediene, er det altså som om det knapt fantes noe opprør.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.