Det er massive protester i Nederland. Bøndene protesterer mot regjeringens planer om å kutte nitrogenoksid- og ammoniakkutslippene med 50 prosent innen 2030.

Nederlandske bønder ser levebrødet sitt truet av nye regler som begrenser utslipp av nitrogenoksid. I løpet av en uke har fredelige protester eskalert til traktorblokkeringer av motorveier, brenning av høyballer, tømming av septik på gaten og opptøyer utenfor huset til miljøminister Christianne van der Wal som har foreslått at regjeringen skal ekspropriere land fra bønder som ikke underkaster seg.

Idag er målet å blokkere alle distribusjonssentra for matforsyning inntil regjeringen endrer sine planer.

De har bragt kuer til parlamentet og truer politikerne med at de slakter dem:

– Hvis tiltakene blir vedtatt vil ikke disse damene reise hjem, men motta enveisbillett til slakteriet, sa bonden Koos Cromwijk foran parlamentet.

På en Telegram-gruppe for nederlandske lastebilsjåfører blir det oppfordret til å slutte seg solidarisk til bøndenes protester. Fiskere blokkerer flere havner.

Rundt 40 000 bønder samlet seg i forrige uke for å protestere mot et forslag om å kutte utslippene av nitrogenoksid, en plan som i stor grad vil tvinge bøndene til å slakte husdyrbesetningene eller legge ned.

Da traktorene samlet seg utenfor parlamentsbygningen sa statsminister Mark Rutte at bøndene har rett til å protestere, men ikke til å bryte loven:

– Ytringsfrihet og retten til å demonstrere er en viktig del av et demokratisk samfunn, men det er ikke akseptabelt å skape farlige situasjoner, det er ikke akseptabelt å skremme folkevalgte, vi vil aldri akseptere det.

Den nederlandske hæren er også klar til å gå inn dersom det er en trussel mot nasjonal sikkerhet, meldte politiet søndag.

Nederland har implementert strenge restriksjoner på byggebransjen for å dempe utslippene av klimagasser. Dette har ifølge Rabobank bremset boligbyggingen og forsterket boligmangelen i det tett befolkede landet.

Myndighetene har også kuttet den maksimale fartsgrensen på motorveier fra 130 til 100 kilometer i timen.

Det er  nesten 54 000 landbruksbedrifter i Nederland. Totalt eksporterte de for 94,5 milliarder euro i 2019. Det gjør dem til verdens femte største eksportør av mat, kun overgått av USA, Tyskland, Storbritannia og Kina – ifølge Verdensbanken.

Forslagene kommer midt i en verdensomspennende mangel på gjødsel og mat. FNs generalsekretær Antonio Guterres advarte 24. juni: 

– Det er en reell risiko for at det vil bli erklært hungersnød i 2022. Han til: – 2023 kan bli enda verre.

Les også:

Nord-Irland: Klimamål krever at over en million husdyr må slaktes

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.