Onsdag demonstrerte tusenvis av rasende bønder i Warszawa i protest mot billige landbruksprodukter fra Ukraina og pålagte grønne avgifter. Torsdag forlenger EU tollfriheten for Ukraina. Det er som en åpen provokasjon mot polakkene.

Det skaper et inntrykk av at ukrainerne er privilegerte og forskjellsbehandles.

EU-parlamentet støtter forslaget fra EU-kommisjonen om å gi jordbruksvarer fra Ukraina unntak fra tollreglene i ytterligere ett år.

Et klart flertall i handelskomiteen i parlamentet avviser samtidig en rekke restriksjoner som kunne ha begrenset adgangen.

Unntaket vil gjelde fram til juni neste år.

Europeiske bønder, særlig i Polen, har lenge protestert mot at billige landbruksprodukter fra Ukraina oversvømmer markedet. (NTB)

Det er vanskelig å forstå hvordan EU kan treffe et vedtak som allerede har skapt så mye friksjon. Ukraina er helt avhengig av goodwill fra Polen. De har nå en statsminister som er mer pro-Brussel enn pro-nasjonal, men selv for Donald Tusk er det grenser. Han kan ikke tolerere hva som helst.

Noen demonstranter endte i sammenstøt med politiet utenfor nasjonalforsamlingen i hovedstaden, og politiet brukte pepperspray mot enkelte på grunn av det de kaller fysisk aggresjon.

Bøndene blåste i horn, kastet røykbomber og fyrverkeri og tente bål da noen samlet seg utenfor statsministerens kontor i Warszawa, mens andre brukte traktorene sine til å sperre motorveier over hele landet.

– Jeg ønsker å produsere sunn mat, men vi importerer produkter av lavere kvalitet enn våre som vi ikke kan konkurrere med prismessig, sier demonstranten Jan Kepa til AFP.

Polske bønder har også siden februar blokkert flere grenseoverganger til Ukraina for å protestere mot det de anser som urettferdig konkurranse fra ukrainske varer. EU skrotet tollsatsen for ukrainsk import som følge av den russiske invasjonen i 2022.

Polens statsminister Donald Tusk skal ha et møte med representanter for bøndene lørdag. (NTB)

Det er nesten så man mistenker EU for å ha et horn i siden til polakkene og nære et ønske om å tukte dem.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.