Polens statsminister Mateusz Morawiecki fikk ikke nok stemmer i en tillitsvotering i landets nasjonalforsamling. Dermed åpner veien seg for Donald Tusk.

President Duda ga Morawiecki oppgaven om å danne ny regjering, selv om hans parti Lov og rettferdighet (PiS) ikke klarte å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen i valget i oktober.

Den gleden kunne tidligere EU-president Donald Tusk feire. Etter dagens avstemning i parlamentet er det så å si klart at Tusk blir Polens neste statsminister.

Blant de 456 medlemmene av nasjonalforsamlingen som stemte, landet 266 av dem på at de ikke hadde tillit til Morawiecki, mens 190 støttet ham. (NTB-AFP-Reuters)

PiS har hatt makten i Polen siden 2015. Avstemningen i parlamentet har fått enorm oppmerksomhet, og flere hundre polakker møtte opp på en kino i Warszawa for å følge Morawieckis tale i forkant av tillitsvoteringen. Debatten ble sett på med popkorn, brus, gisp og applaus.

Kinogåere i Warszawa følger med på tillitsdebatten og den påfølgende voteringen i Polens nasjonalforsamling mandag. Michal Dyjuk / AP / NTB

I tillegg til kinovisningen i Warszawa, har også abonnementene på nasjonalforsamlingens YouTube-kanal skutt i været siden valget og var på rundt 480.000 i ettermiddag, noe som tyder på stor interesse rundt det ventede regjeringsskiftet. Enkelte sesjoner i nasjonalforsamlingen har hatt over en million seere på Youtube.

Det er ventet at Tusk vil få oppdraget med å danne regjering senere mandag. De aller fleste politiske kommentatorer forventer at dette vil føre til en markant EU-tilnærming for Polen.

Det er dermed mulig at vestlig LGBTQ-ideologi og masseinnvandring også vil bli en realitet i katolske Polen.

Les også:

Tusk: Polen må gjøre alt for å få ut fryste EU-midler

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.