Polens nasjonalforsamlingen stemte mandag for Donald Tusk som ny statsminister etter at Mateusz Morawiecki tidligere ikke fikk nok stemmer i en tillitsvotering.

Tidligere EU-president Tusk har støtte fra et flertall av partiene i nasjonalforsamlingen, noe Morawiecki og hans nasjonalistiske parti Lov og rettferdighet (PiS) ikke klarte å sikre seg i valget i oktober.

Tusk fikk 248 stemmer i avstemningen, mens Morawiecki fikk 201. Tusk holder tirsdag en tale i nasjonalforsamlingen der han skisserer opp den påtroppende regjeringens planer framover.

Polen går som forventet mot regjeringsskifte

Tusk var polsk statsminister fra 2007 til 2014 og deretter EU-president fra 2019 til 2022. Med mandagens seier gjør han slutt på åtte år med nasjonalistisk og EU-kritisk PiS-styre, og Polen kan håpe på et bedre forhold til EU.

I løpet av de åtte årene PiS har styrt, er titalls milliarder euro som Polen skulle hatt fra EU, blltt frosset på grunn av uenighet mellom EU og Polen om mangel på demokratisk styresett.

Selv om PiS ble valgets største parti, fikk det ikke flertall og hadde ingen det kunne inngå koalisjon med. Tusks koalisjon av tre partier fikk imidlertid flertallet de trengte.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.