Dick Schoof

Statsminister Dick Schoof i Nederland svarer på spørsmål før et møte i regjeringskabinettet. (Foto: AP/NTB)

Nederland har fått en ny statsminister etter Geert Wilders’ sjokkseier. Han heter Dick Schoof og lover å stramme inn reglene for innvandring. Det utløste øyeblikkelig anklager fra Frans Timmermans, som nå har forlatt kommisjonen og har vendt tilbake til nederlandsk politikk. Innstramningene er rasistiske, slynget han ut.

Det er neppe tilfeldig at Timmermans bruker så sterke ord. De må ses i sammenheng med valget i Frankrike. Eliten frykter en velgerbacklash og forsøker å demme opp med nedsettende språkbruk. Spørsmålet er om det virker.

Timmermans vil fremme mistillit mot to regjeringsmedlemmer fra Wilders’ parti fordi de snakker om befolkningsutskiftning. Eliten blir provosert bare noen tar ordet i sin munn. Selv om det er et statistisk påvisbart forhold, mener Timmermans at det er en rasistisk teori.

Den nye statsministeren viste til at innvandringen legger for store byrder på befolkningen og det offentlige.

– Den største bekymringen vår er innvandring og asylspørsmål. Det er den viktigste saken som angår oss, uansett hvordan du ser på det, sa Schoof i sin første tale til nasjonalforsamlingen. Koalisjonsregjeringens ferske avtale legger opp til å legge strenge føringer for asylsøknader, skrote familiegjenforeninger og sterkt redusere antallet internasjonale studenter i landet.
– Innvandring legger for mye press på sosiale tjenester og det sosiale samholdet, sa Schoof i sin tale. (NTB)

Når Timmermans drar rastistkortet, er det ikke tilfeldig. Donald Tusk gjør det samme i Polen om det franske valget.

I internasjonal politikk er det en uskreven regel at sittende statsledere ikke kommenterer andre lands valg. Det kalles innblanding. Men Obama anbefalte britene å stemme nei til Brexit, og Tusk snakker som om kampen mot Rassemblement National er noe som angår hele Europa.

Polens statsminister advarte tidligere mandag om ytre høyre-partier i respons til valget i Frankrike. Han ba Frankrike om å snu før det er for sent.

– De liker Putin, penger og makt uten kontroll. Enten så styrer de allerede, eller så søker de makt, både i Øst- og Vest-Europa, skriver Donald Tusk i et innlegg på meldingstjenesten X.

Han advarer samtidig om at ytre høyre-populister ønsker å gå sammen i EU-parlamentet.

– I Polen klarte vi å snu denne katastrofale utviklingen i siste liten, sier den tidligere EU-presidenten, med henvisning til at han i oktober i fjor tok makten fra det høyrepopulistiske partiet Lov og rettferdighet (PiS) etter åtte år. (NTB)

Dette er en usedvanlig skittkasting fra en sittende statsminister som har vært EU-president.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.