Ukjente gjerningsmenn kom seg i går kveld på et godstog i Polen og tømte ukrainsk korn fra åtte vogner utover skinnegangen, opplyser politiet til polske medier.

En talsperson fra politiet sier til nyhetsbyrået PAP de fant korn på skinnegangen ved landsbyen Kotomierz, men det er ikke klart nøyaktig hvor sabotasjen har skjedd. (NTB-DPA)

Polske bønders har lenge protestert mot import av billige landbruksvarer fra Ukraina. Dette regnes som bakgrunnen for aksjonen. Det har vært lignende hendelser tidligere.

Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov skriver på X/Twitter at 160 tonn med ukrainske landbruksprodukter ble ødelagt på vei til havnebyen Gdansk.

– Hvor lenge vil myndighetene og politiet i Polen tillate slik vandalisme, spør Kubrakov.

Europeiske bønder er i ferd med å bli en folkebevegelse mot EU, da særlig når det gjelder klimapolitikken som lammer jordbruket og fører bønder ut i en økonomisk krise.

Disse aksjonene er også rettet delvis mot EU, som tillater tollfri import av ukrainske produkter over grensen. Bøndene mener at det polske markedet oversvømmes av billigere produkter som polsk landbruk ikke kan konkurrere mot. Dette skyldes at blant annet av atUkraina er et lavkostland, og bøndene der er heller ikke rammes av EUs «grønne» politikk. Når varene i tillegg slipper unna toll så rammer dette polske bønder hardt.

I dag har polske bønder også protestert mot EUs klimapolitikk ved å blokkere en motorvei til Tyskland.

Les også:

Polske bønder til frontal­angrep på EUs klima­politikk

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.